Euroklíč v Plzeňském kraji

24. června 2016 06:01, aktualizováno 05:01, Ing. Miroslav Brda

Euroklíč v Plzeňském kraji

je projekt, který realizuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR pod záštitou Ministerstva dopravy ČR a za finanční podpory Plzeňského kraje a Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Jedná se o mezinárodní projekt, který už více než čtvrt století pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu ve vyspělých evropských zemích. Projekt byl oceněn titulem „Nejvýznamnější počin roku 2007“ v kategorii vybavení čerpacích stanic a dalších veřejně přístupných objektů.

K čemu je dobrý Euroklíč

Zajišťuje rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení (např. výtahů, svislých a schodišťových plošin apod.), osazených jednotným Eurozámkem. Každé místo osazené Eurozámkem je označeno pamětní deskou a databázi všech osazených míst lze nalézt na www.euroklic.cz. Euroklíč lze použít v řadě zemí Evropy, u nás je již osazeno přes 1000 míst (např. na úřadech, nádražích, čerpacích stanicích, v obchodních centrech apod.). Systém zpřístupňuje zařízení těm, pro něž jsou určena a brání jejich zneužívání nežádoucími skupinami (např. vandaly, narkomany, pouličními prostitutkami apod.).

Kdo může získat zdarma Euroklíč

Euroklíč může zdarma získat každý držitel průkazu TP, ZTP a ZTP/P, diabetik, stomik, onkologický pacient, člověk trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou) a močovými dysfunkcemi, který má bydliště v Plzeňském kraji. K získání Euroklíče je nutné předložit občanský průkaz a průkaz TP, ZTP či ZTP/P. Ti, kteří nejsou držiteli průkazů OZP, by měli doložit příslušné onemocnění potvrzením odborného lékaře či lékařskou zprávou.

Centrálním distribučním místem Euroklíčů v Plzeňském kraji je:

Regionální pracoviště NRZP ČR pro Plzeňský kraj
Náměstí Republiky 28, 301 00 Plzeň,
(pasáž Slávie, vchod A, 2. patro, č. dveří 218a)

PhDr. Jana Petrová, vedoucí poradny a krajská koordinátorka
tel: 377 224 879, e-mail: plzen@nrzp.cz, www.nrzp.cz

Hodiny pro veřejnost:

                          Po, St      :    8:00 - 12:00 a 13:00 - 17:00
                          Út, Čt, Pá :    8:00 - 12:00                    

Euroklíč si mohou dlouhodobě zapůjčit i rodiče dětí do tří let prostřednictvím Sítě mateřských center.

Kontakt: Mgr. Irena Macháčková, krajská koordinátorka pro Plzeňský kraj,
tel: 773 819 014, e-mail: irena.machackova@materska-centra.cz
www.materska-centra.cz