Euroweek 2012

obrazek
10. října 2012 08:07, aktualizováno 29. října 2012 13:45, Bc. Petra Síbalová

Současná výchovně vzdělávací práce škol je neodmyslitelně spjata s jejich mezinárodní spoluprací. Týká se nejen prohlubování vztahů s partnerskými školami v zahraničí, ale také zapojování do různých mezinárodních projektů.

Jedním z nich je projekt Euroweek. Jeho hlavním cílem je vzájemné setkávání mladých lidí ze škol států Evropské unie. Každá země je vždy reprezentována delegací osmi studentů a dvou pedagogů. První setkání se uskutečnilo v roce 1992 v Belgii.

Tentokrát bylo hostitelskou školou Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115. Tato škola je exkluzivním zástupcem České republiky od roku 2006.

Program byl zahájen 28. září vlajkovým průvodem napříč Rokycany. V místní Sokolovně pak byla celá akce oficiálně zahájena. Hlavní část programu tvoří seznámení s výukou, workshopy a diskuze k nejrůznějším otázkám celoevropského významu. Je pamatováno i na kulturní akce, poznávání tradic a zajímavosti hostitelské země. K tomu přispělo ubytování účastníků v místních rodinách. Zážitkem pro všechny byla návštěva Plzně, zejména přijetí primátorem Martinem Baxou v obřadní síni radnice.

Nesměla chybět exkurze do pivovaru a historického podzemí. Součástí programu byla také prohlídka Prahy. Po týdnu odjížděli zahraniční studenti a jejich učitelé plni dojmů a poznatků.

Akce byla velmi náročná nejen po stránce organizační, ale také finanční. Podporu poskytlo město Rokycany, Plzeňský kraj a ostatní sponzoři.

Poděkování patří všem, kteří ke zdárnému průběhu Euroweekuu přispěli. „Pevně doufáme, že Euroweek 2012 bude důstojným začátkem oslav 140. výročí založení naší školy“, uvedla Drahomíra Rancová, ředitelka Gymnázia a Střední odborné školy, Rokycany, Mládežníků 1115.