Finále jízdy zručnosti absolvoval i ministr zemědělství ČR

obrazek
28. června 2017 10:59, aktualizováno 09:59, Petra Olivková

V areálu bývalých kasáren v Janovicích nad Úhlavou se 22. června 2017 konalo celostátní finále jízdy zručnosti s traktorem a přívěsem. Tuto soutěž pořádala SOŠ a SOU Sušice ve spolupráci s klatovskou společností ARBO a Zemědělským svazem ČR. V dubnu a květnu se uskutečnilo osm regionálních kol, ze kterých do Janovic postoupilo 23 nejlepších traktoristů zemědělských škol a učilišť z celé České republiky.

 

Soutěžící přijel osobně podpořit i ministr zemědělství ČR Ing. Marian Jurečka, předseda Zemědělského svazu ČR Ing. Martin Pýcha a ředitel společnosti Primagra a.s. Milín Ing. Jiří Mašek. Generálního sponzora společnost Agrotec a.s. Hustopeče zastupoval marketingový specialista zemědělské a stavební techniky Ing. Aleš Petr. Mezi váženými hosty dále byli vedoucí představitelé významných zemědělských podniků okresu Klatovy.

 

V areálu kasáren byla pro soutěžící připravena náročná trať s třinácti překážkami a traktor New Holland T4.75 s pětitunovým přívěsem. Jednotliví závodníci měli za úkol projet dvěma pravoúhlými zatáčkami, slalomem, osmičkou, úvozem, zastavit na přesnost, přejet přes tři úzké lávky, přesně zastavit u rampy a zacouvat se soupravou do omezeného prostoru garáže. Rozhodčí hodnotili čas jízdy a přesnost splnění jednotlivých úkolů.

 

Nejrychleji a nejpřesněji vytyčenou tratí projel Václav Straka z pořádající SOŠ a SOU Sušice, druhý skončil Lukáš Lokaj z Masarykovy střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Opava, třetí místo si vybojoval Jiří Dvořák ze SOŠ Nové Město na Moravě. Mimo soutěž v roli předjezdce trať absolvoval i ministr zemědělství Ing. Marian Jurečka a v celkovém pořadí by skončil na vynikajícím druhém místě.

 

Součástí celostátní soutěže byla i výstava současné zemědělské techniky. Zde si všichni návštěvníci mohli prohlédnout, s jakými moderními stroji dnes zemědělci pracují. Uspořádání republikového kola Agrotec jízda zručnosti 2017 nebylo jednoduché, a proto vedení SOŠ a SOU Sušice tímto děkuje všem sponzorům, kteří se na akci podíleli: Agrotec a.s. Hustopeče, ARBO spol. s r.o. Klatovy, Agrospol Malý Bor a.s., Lubská zemědělská a.s. Luby u Klatov, Lyckeby Amylex a.s. Horažďovice, Měcholupská zemědělská a. s. Předslav, Obchodní družstvo Soběšice, Statek Sobětice spol. s r.o. Sobětice u Klatov, Územní organizace Zemědělského svazu ČR Klatovy, Výrobně-obchodní družstvo Velký Bor, Výrobní obchodní družstvo Svatobor Hrádek, Zemědělské družstvo Měčín, Zemědělské obchodní družstvo Hlavňovice, Zemědělské obchodní družstvo se sídlem v Kolinci a Zemědělský svaz ČR. 

 

Soubory ke stažení