Finalisté Manažera roku se shodli: Je třeba se více věnovat technickým oborům a zemědělství

obrazek
24. června 2015 10:22, aktualizováno 09:22, Bc. Eva Mertlová

Hejtman Václav Šlajs se v úterý 23. června 2015 setkal s finalisty soutěže Manažer roku, kterou pořádala Česká manažerská asociace (ČMA). Kromě ocenění zmíněných manažerů se hovořilo především o problematice současného školství - nedostatku žáků v technických oborech, který vede k nedostatku kvalifikovaných pracovních sil pro regionální firmy.

Slavnostní setkání zástupců Plzeňského kraje, kterými spolu s hejtmanem byli náměstkyně Zdeňka Lišková a náměstek Ivo Grüner, s manažery se uskutečnilo na krajském úřadě za přítomnosti prezidenta ČMA Pavla Kafky.

„Plzeňský kraj je úspěšným nejen díky své výborné geografické poloze, ale též i díky firmám, které zde podnikají. A právě práce manažerů firem je pro nás velice důležitá v oblasti vzdělávání, kde se ukazuje velkým problémem nedostatek žáků v technických oborech,“ uvedl hejtman Václav Šlajs hlavní téma debaty s úspěšnými manažery. S problémem technických oborů souhlasil prezident ČMA Pavel Kafka. „V současné době je trendem být manažer nebo třeba antropolog a to je velký problém pro zaměstnavatele,“ konstatoval Kafka. Velký důraz na spolupráci právě regionálních firem a Plzeňského kraje je třeba klást také podle náměstka hejtmana Ivo Grünera. „My potřebujeme zpětnou vazbu od firem, které studenty a kolik jich potřebují. Potřebujeme také potvrdit, že firmy nabídnou studentům praxi v oboru popřípadě také letní brigády,“ vysvětlil Grüner.

Součástí setkání bylo také ocenění certifikáty, které jednotliví finalisté soutěže Manažer roku obdrželi z rukou hejtmana.

Ocenění::

Ing. Emil Beber – předseda představenstva firmy KOVOBEL (Manažer odvětví 2007, 2010 a 2013)

Ing. Václav Bulín – předseda představenstva Zemědělského družstva vlastníků Štichovice (r. 2002 vynikající manažer malé firmy do 50 zaměstnanců)

Ing. Zdeněk Částka – člen představenstva, ředitel a prokurista a. s. AGROSPOL, Malý Bor (Manažer odvětví v r. 2005)

Ing. Jaroslav Hána – ředitel společnosti Meclovská zemědělská a. s. (Manažer odvětví v r. 2011)

doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. – v době své účasti v soutěži byl ředitelem ŠKODA VÝZKUM (finalista r. 2004)

Mgr. Drahomíra Mandíková – ředitelka firemních vztahů a komunikace pro ČR a SR, Plzeňský Prazdroj (nejčerstvější finalistka posledního ročníku 2014)

Karel Šnour – jednatel společnosti Rosenberg s. r. o. (v r. 2004 byl finalistou, v r. 2011 manažer odvětví)

Miroslav Šrédl – předseda družstva STYL Plzeň výrobní družstvo (ocenění z r. 2013 jako Manažer odvětví)

Ing. Marie Vávrová – ředitelka firmy LYCKEBY CULINAR a. s. (ocenění z r. 2012 za Manažerku odvětví)

Dipl. Ing. Zdeněk Vlasák – předseda představenstva Měcholupská zemědělská a. s. (finalistou byl v r. 2008)

Fotogalerie