GES-ELECTRONICS CUP 2013

obrazek
27. března 2013 14:28, aktualizováno 03. dubna 2013 12:57, Mgr. René Zeithaml

Již 7. ročník celorepublikové soutěže v odborných znalostech a dovednostech žáků elektrotechnických oborů proběhl 25. a 26. března 2013. Soutěž pořádá Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ve své škole Stod, pod záštitou Plzeňského kraje. Hlavním sponzorem soutěže je firma GES-Electronics, a.s., Plzeň.

Letošního ročníku se zúčastnilo 13 škol z celé České republiky – Příbram, Dubno, Hluboká n./V., Praha, Plzeň, Kutná Hora, Ostrava, Tábor, Ústí n./L., Liberec, Pardubice, Chomutov, Stod. Z každé školy přijelo soutěžní družstvo složené ze 2 žáků s pedagogickým doprovodem.

V pondělí 25. března na slavnostním zahájení všechny přivítala ředitelka pořádající školy, SOU Domažlice, Zdeňka Buršíková. Zahájení se zúčastnili také zástupci Plzeňského kraje –Ladislav Vítek a Josef Vacikar a zástupci sponzorů – za firmu GES-Electronics, a.s., Plzeň p. Millerová, p. Bauer a p. Král a za firmu PC Staňkov paní Pittrová. Za město Stod přivítal soutěžící pan Cích a zastupitel obce p. Berka.

Na průběh soutěže se přijeli podívat také zástupci Hospodářské komory Plzeň – jih, regionální televize ZAK a zástupce Plzeňského rozhledu.

Soutěž probíhala ve třech etapách – vědomostní test ze znalostí elektrotechniky a elektroniky, poznávací test, kde soutěžící určovali elektrotechnické součástky a praktická část, kde žáci sestavovali elektrotechnickou stavebnici, dodanou firmou GES-Electronics, a.s., Plzeň. V letošním ročníku se jednalo o dvoukanálový vysílač – přijímač.

Hodnotící porota byla složena ze zástupců všech soutěžících škol.

Druhý den, 26. března, proběhlo slavnostní vyhlášení. V soutěži družstev zvítězila pořádající škola – Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, škola Stod, na 2. místě Střední škola - Centrum odborné přípravy technickohospodářské, Praha 9, Poděbradská 1/179 a 3. místo patří Střední škole spojů a informatiky, Tábor, Bydlinského 2474.

V jednotlivcích se umístil na 1. místě David Dusík ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, Dubno, na 2. místě Pavel Hašana ze Středního odborného učiliště, škola Stod a na 3. místě Filip Bulvas ze Střední školy - Centrum odborné přípravy technickohospodářské, Praha 9.

Hlavní ceny – digitální osciloskop, univerzální měřící přístroj a sadu nářadí věnovala firma GES-Electronics, a.s., Plzeň, další ceny dodal PC servis Staňkov, MěÚ Stod a firma Wiha.

Slavnostního vyhlášení výsledků se ujala opět ředitelka školy Zdeňka Buršíková, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček a zástupci firmy GES-Electronics, a.s., Plzeň.

Všichni soutěžící si odvezli kromě diplomu také drobné dárky, svůj soutěžní výrobek a vítězové samozřejmě i poháry.