GES ELECTRONICS CUP 2013

obrazek
28. března 2013 09:46, aktualizováno 02. dubna 2013 12:34, Bc. Petra Síbalová

 GES  ELECTRONICS  CUP 2013

Již 7. ročník celorepublikové soutěže v odborných znalostech a dovednostech žáků elektrotechnických oborů proběhl 25. a 26. března 2013. Soutěž pořádá Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ve své škole Stod, pod záštitou Plzeňského kraje. Hlavním sponzorem soutěže je firma GES Electronics, a.s., Plzeň.

Letošního ročníku se zúčastnilo 13 škol z celé České republiky – Příbram, Dubno, Hluboká n./V., Praha, Plzeň, Kutná Hora, Ostrava, Tábor, Ústí n./L., Liberec, Pardubice, Chomutov, Stod. Z každé školy přijelo soutěžní družstvo složené ze 2 žáků s pedagogickým doprovodem.

V pondělí 25. března na slavnostním zahájení všechny přivítala ředitelka pořádající školy, SOU Domažlice, Zdeňka Buršíková. Zahájení se zúčastnili také zástupci Plzeňského kraje –Ladislav Vítek a Josef Vacikar a zástupci sponzorů – za firmu GES Electronics p. Millerová, p. Bauer a p. Král a za firmu PC Staňkov paní Pittrová. Za město Stod přivítal soutěžící pan Cích a zastupitel obce p. Berka.

Na průběh soutěže se přijeli podívat také zástupci Hospodářské komory Plzeň – jih, regionální televize ZAK a zástupce Plzeňského rozhledu.

Soutěž probíhala ve třech etapách – vědomostní test ze znalostí elektrotechniky a elektroniky, poznávací test, kde soutěžící určovali elektrotechnické součástky a praktická část, kde žáci sestavovali elektrotechnickou stavebnici, dodanou firmou GES Electronics. V letošním ročníku se jednalo o dvoukanálový vysílač – přijímač.

Hodnotící porota byla složena ze zástupců všech soutěžících škol.

Druhý den, 26. března, proběhlo slavnostní vyhlášení. V soutěži družstev zvítězila pořádající škola – Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, škola Stod, na 2. místě Střední škola - Centrum odborné přípravy technickohospodářské, Praha 9, Poděbradská 1/179 a 3. místo patří Střední škole spojů a informatiky, Tábor, Bydlinského 2474.

V jednotlivcích se umístil na 1. místě David Dusík ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, Dubno, na 2. místě Pavel Hašana ze Středního odborného učiliště, škola Stod a na 3. místě Filip Bulvas ze Střední školy - Centrum odborné přípravy technickohospodářské, Praha 9.

Hlavní ceny – digitální osciloskop, univerzální měřící přístroj a sadu nářadí věnovala firma GES, další ceny dodal PC servis Staňkov, MěÚ Stod a firma Wiha.

Slavnostního vyhlášení výsledků se ujala opět ředitelka školy Zdeňka Buršíková, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček a zástupci firmy GES Electronics, a.s.

Všichni soutěžící si odvezli kromě diplomu také drobné dárky, svůj soutěžní výrobek a vítězové samozřejmě i poháry.