Hejtman jednal se zástupci partnerského regionu Horní Falc o dopravě a vzdělávání

obrazek
13. února 2015 11:18, aktualizováno 10:18, Bc. Eva Mertlová

Hlavní jednatel Obchodní a průmyslové komory (IHK) Regensburg Jürgen Helmes se ve čtvrtek 12. února setkal s hejtmanem Plzeňského kraje, aby projednali možnosti další spolupráce nejen v oblasti podnikatelského sektoru, ale také například vzdělávání či vědy a výzkumu. Jednání na krajském úřadě byl za českou stranu přítomen také náměstek hejtmana Ivo Grüner, předseda představenstva Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman a předseda představenstva Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje Jan Michálek. Za německou stranu se jednání zúčastnil také Richard Brunner, vedoucí pobočky Obchodní průmyslové komory Regensburg.

V úvodu setkání hejtman vyzdvihl vzájemné velmi dobré vztahy Plzeňského kraje a Horní Falce a zmínil důležitost vztahů obou zemí v ekonomické oblasti. Hlavním cílem setkání bylo nastolit témata, která by bylo možné v budoucnu nadále rozvíjet, jedním z takových témat je společná dopravní infrastruktura. "Jsem velmi rád, že Plzeňský kraj vyvolal jednání na téma dopravního propojení českého a bavorského prostoru, které se uskutečnilo v lednu na Folmavě. Vnímáme jej jako velmi významné železniční spojení z Prahy do Mnichova,“ uvedl Jürgen Helmes. Hejtman přislíbil, že Plzeňský kraj se bude o zlepšení dopravní infrastruktury v této oblasti zasazovat u ministra dopravy.

Náměstek Ivo Grüner krátce představil projekty programu Cíl 3, které se připravují. "Jedná se o oblast podpory vědy a výzkumu založené na propojení podniků a vysokých škol a také elektromobility. V těchto oblastech by spolupráce s německou stranou mohla být nejintenzivnější,“ uvedl Grüner.

Koncepci podpory podnikání představil přítomným Jan Michálek, který zmínil hlavní pilíře této koncepce. "Mezi hlavní oblasti, kam chceme soustředit pozornost, je mimo jiné podpora technického vzdělávání, podpora vědy a výzkumu či společenská odpovědnost firem. Budeme rádi, když se spolupráce rozvine nejen s Plzeňským krajem, ale také na německé straně,“ uvedl Michálek. Zástupci německé hospodářské komory zmínili v této souvislosti velmi dobrou podporu technického vzdělávání ze strany Plzeňského kraje a vyjádřili zájem spolupracovat jak v této oblasti, tak také v oblasti vědy a výzkumu a společenské odpovědnosti firem.

Zástupce IHK Jürgen Helmes v závěru jednání pozval hejtmana Plzeňského kraje v červnu do Regensburgu, kde se na tradiční akci bude po státech jako Amerika či Turecko prezentovat tentokrát Česká republika. Této návštěvě by mělo předcházet společné jednání zástupců Plzeňského kraje a hospodářských komor s přestaviteli Horní Falce, které je plánováno na květen. Zde by témata, jež zazněla na čtvrtečním jednání, měla nabývat konkrétních obrysů.