Hejtman navštívil plzeňské hutě Pilsen Steel

obrazek
19. srpna 2014 13:42, aktualizováno 12:42, Mgr. René Zeithaml

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs navštívil 23. dubna 2014 plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, firmu s 856 zaměstnanci, která měla v minulých letech finanční problémy, ale od konce března má schválený a účinný reorganizační plán, díky němuž se chce do dvou až tří let dostat zpět na rekordní tržby kolem šesti miliard korun z roku 2008.

Podnik, který loni v říjnu odvrátil konkurz a je od června 2012 v insolvenčním řízení, minulý rok utržil téměř dvě miliardy korun, o třetinu více než kritickém roce 2012. Podle majitele a prezidenta podniku Igora Šamise je výroba zatím plně financovaná z vlastních zdrojů podniku a zákazníci se mu pomalu vracejí. Firma, která nemá žádné závazky vůči zaměstnancům, hledá banku, aby se vyvarovala možným problémům s platbami na provoz, protože peníze za zboží platí zákazníci za dva i tři měsíce.

Hejtman Václav Šlajs se zajímal, jaká je poptávka po produktech firmy, kam se odlitky a výkovky exportují a jaká je vytíženost modernizovaných pecí. Na otázku, zda bude firma Pilsen Steel nabírat nové zaměstnance mu Igor Šamis odpověděl, že firma by chtěla co nejdříve přijmout až 100 lidí.

I Pisen Steel má problémy najít kvalifikované zaměstnance, protože obory jako kovář a slévač se už u nás deset let nevyučují. Proto mladé přeškoluje, což je pro firmu jediná možnost.

Fotogalerie:

               

Foto: Jindra Radová