Hejtman navštívil Regensburg

obrazek
15. června 2017 11:50, aktualizováno 10:50, Mgr. René Zeithaml

Na pozvání vládního prezidenta Horní Falce Axela Bartelta navštívil hejtman Josef Bernard ve středu 14. června 2017 Regensburg - správní středisko tohoto partnerského regionu Plzeňského kraje.

„Jsem vděčný za to, jak se naše sousedství v posledních letech vyvíjí, a jsem šťastný, že k němu můžu osobně přispět," řekl v úvodu setkání představitelů obou regionů vládní prezident Axel Bartelt. Společně s ním se jednání v sídle hornofalcké vlády zúčastnil také předseda krajského zemského sněmu Horní Falce Franz Löffler. 

„Vždy, když jsem v Horní Falci, projednáváme konkrétní projekty. Při mojí minulé návštěvě jsme podepisovali dohodu o spolupráci hasičských sborů. Je evidentní, že naše společné aktivity mají konkrétní výsledky a přínos pro občany," připomněl hejtman Josef Bernard.

S úrovní nezaměstnanosti ve výši 2,6 %, což v podstatě představuje plnou zaměstnanost, je Horní Falc v čele celého Bavorska, stejný údaj popisuje situaci v Plzeňském kraji, kde byla ke konci května nezaměstnanost 2,58 %. Oba regiony patří hospodářsky ke špičce v rámci svých států. Jejich představitelé se shodují, že podíl na tom má i regionální spolupráce a že pro další pozitivní vývoj je důležité investovat do budoucnosti.

V rámci společného projektu "Plzeňský kraj a Horní Falc – společně v srdci Evropy" by hlavním tématem pro nejbližší období měla být digitalizace. Axel Bartelt připomněl využívání digitálních technologií ve školách a v pracovní sféře. Digitalizace je nezbytná a digitální infrastruktura nesmí končit na hranicích,” upozornil Franz Löffler.

Posílit partnerství a pocit sounáležitosti by měl i takzvaný "Zelený pás", projekt spočívající ve vytvoření či rozvoji zhruba 200 km dlouhého pásu o šířce asi 5 km táhnoucího se podél společné hranice, kde by mělo dojít ke zlepšení přírodního biotopu a současně ke vzniku specifické formy turismu, připomínajícího společné přírodní bohatství i historii obou regionů. V současné době vzniká k tomuto záměru studie proveditelnosti a je tedy zatím ve fázi úvah. Oba regiony se však k myšlence vytvořit, tam, kde nás kdysi dělila železná opona, takovou oblast, která by obyvatele našich zemí spojovala, staví pozitivně. 

Po setkání v sídle hornofalcké vlády navštívil hejtman Josef Bernard Východobavorskou technickou vysokou školu, kde se seznámil s projektem nazvaným "Virtuální model člověka pro preveci, léčbu a rehabilitaci onemocnění ramene", který je jedním z mnoha společných česko-bavorských projektů. Studenti z Regensburgu při něm se svými kolegy ze Západočeské univerzity v Plzni pracují na úkolu zmapovat pomocí moderních technologií co nejpřesněji problematická místa v oblasti ramenního kloubu a svalů a tím pomoci k volbě nevhodnější léčby.

Závěr návštěvy Josefa Bernarda v Horní Falci byl věnován prohlídce firmy Conrad ve Wernbergu. Firmy založené už v roce 1923, která je největší prodejcem elektroniky v Evropě.

Fotogalerie: