Hejtman přiblížil zástupcům hospodářské komory plány kraje

obrazek
06. ledna 2015 10:36, aktualizováno 09:36, Mgr. René Zeithaml

Business snídaně se zástupci Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje (RHK PK) se uskutečnila v pátek 5. prosince 2014 na Krajském úřadě Plzeňského kraje. Setkání se zúčastnili hejtman Václav Šlajs a náměstek Ivo Grüner, kteří přítomným představili plány kraje a nové plánovací období pro čerpání dotací EU.

Zhruba třicítku zástupců RHK PK přivítala ředitelka komory Radka Trylčová. Václav Šlajs ve své úvodní řeči zmínil úspěchy a ocenění Plzeňského kraje v letošním roce, ale zdůraznil, že to je zásluha dlouholeté práce v podnikatelské sféře, školství, zdravotnictví a dalších odvětví. „Do budoucna je důležité soustředit se na vzdělání v technické oblasti a motivovat mladé lidi k technickému vzdělávání," uvedl hejtman. Další důležitou oblastí je čerpání evropských peněz a s tím související příprava projektů. V závěru zmínil velmi dobrou spolupráci a korektní vztahy kraje s podnikateli.

O uplynulém plánovacím období ROP a také plánech na to nové hovořil náměstek hejtmana Ivo Grüner. „Dočerpání částky z minulého plánovacího období bude soustředěno zejména na rekonstrukce silnic I. a II. třídy. To znamená, že projekty se budou týkat zejména stavebních firem," uvedl Ivo Grüner s tím, že peníze musí být profinancovány do konce června 2015. V novém plánovacím období by peníze EU měly v Plzeňském kraji putovat do vybavení základních a středních škol.

Na závěr doplnil ještě hejtman velké projekty, které Plzeňský kraj bude realizovat v roce 2015. Patří sem například nové pavilony v Liblíně a Žinkovech a zateplení a rekonstrukce budovy nemocnice ve Stodu.

Fotogalerie: