Hejtman přivítal na úřadu velvyslance USA Andrewa Schapira

obrazek
05. listopadu 2014 16:36, aktualizováno 15:36, Mgr. René Zeithaml

Na návštěvu Plzeňského kraje přijel v pondělí 3. listopadu 2014 velvyslanec USA v České republice Andrew Schapiro se svojí manželkou. Na krajském úřadě se setkal se členy rady včele s hejtmanem Václavem Šlajsem. Tématem hovoru byl jak Plzeňský kraj, tak také Plzeň jako Evropské hlavní město kultury 2015.

Plzeňský kraj je jedním z prvních krajů v České republice, který nově jmenovaný velvyslanec navštívil. Před tím, než dorazil velvyslanec na krajský úřad, stihl už si v Plzni prohlédnout muzeum Patton Memorial a zastavit se u památníku Díky Ameriko! Pana velvyslance na jeho cestě doprovázela manželka Tamar Newbergerová.

V úvodu setkání s hejtmanem a radními představil hejtman Václav Šlajs Plzeňský kraj a zmínil společnou historii západních Čech a Spojených států. Hejtman také uvedl úspěchy Plzeňského kraje a význam města Plzeň, které bude příští rok Evropským hlavním městem kultury.

V roli velvyslance zavítal Andrew Schapiro do Plzeňského kraje poprvé, ovšem před lety už Plzeň navštívil. „Od té doby, co jsem v Plzeňském kraji nebyl, zde došlo k obrovskému ekonomickému rozvoji," uvedl Andrew Schapiro a poblahopřál Plzni k získání titulu Evropské hlavní město kultury 2015. V závěru návštěvy zmínil, že má hned dva důvody přijet do Plzně příští rok. Jsou to jednak akce spojené s Evropským hlavním městem kultury a také oslavy 70. výročí od konce 2. světové války.

Další cesta velvyslance vedla na Západočeskou univerzitu, kde jej čekala debata se studenty.

Fotogalerie: