Hejtman se sešel se zástupci odborů významných firem Plzeňského kraje

obrazek
26. února 2015 13:13, aktualizováno 12:13, Bc. Eva Mertlová

Jaké problémy mají zaměstnanci významných firem Plzeňského kraje nebo jaké jsou průměrné mzdy v podnicích, taková byla témata setkání hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse se zástupci odborů významných zaměstnavatelů kraje, zejména nástupnických podniků bývalé společnosti Škoda. Setkání se uskutečnilo ve čtvrtek 26. února a zúčastnil se jej také náměstek hejtmana pro čerpání evropských dotací Ivo Grüner.

Mezi nejvíce diskutovanými tématy byla aktuální situace ve velkých firmách, z nichž mnohé hejtman Václav Šlajs navštívil nebo to má v nejbližší době v plánu. Zástupci odborů např. Škoda Transportation, BRUSH nebo Pilsen Steel představili hejtmanovi i jeho náměstkovi aktuální počet zaměstnanců firem, jejich mzdy nebo také případné problémy s výplatami. Dalším diskuzním tématem bylo vzdělání, především nedostatek studentů technických oborů. "Mladí lidé se zajímají především o humanitní obory a talenty tak tím mnohdy nenávratně mizí," uvedl Václav Šlajs s tím, že Plzeňský kraj  se snaží technické obory podporovat různými motivačními programy a soutěžemi.

K dalšímu tématu diskutujících patřilo též čerpání dotací z fondů EU, které zástupcům odborových svazů přiblížil náměstek hejtmana pro oblast regionální rozvoj,fondy EU a informatiku Ivo Grüner.