Hejtman uctil památku 95. výročí narození Jiřího Potůčka - Tolara

obrazek
20. srpna 2014 16:18, aktualizováno 15:24, Mgr. René Zeithaml

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, jeho náměstkyně Zdeňka Lišková a radní Zdeněk Honz uctili 5. července 2014 památku 95. výročí narození Jiřího Potůčka - Tolara, parašutisty a radisty skupiny Silver "A" v období II. světové války, před obecním úřadem v Břasích.

Po úvodních proslovech, na začátku vzpomínkového pietního aktu, položil hejtman Václav Šlajs společně se Zdeňkou Liškovou k pomníku Jiřího Potůčka - Tolara věnec. „Jiřímu Potůčkovi patří nejen poděkování, ale i obdiv. Hrdinové, jako byl on, se zasloužili za to, že žijeme v míru a můžeme žít pokojný život," uvedl hejtman Václav Šlajs.

Po zakončení pietního aktu státní hymnou byla ve Stupně otevřena výstava vybavení našich vojáků ve Velké Británii za II. světové války.

Fotogalerie:

         

Jiří Potůček - Tolar se narodil 12. července 1919 v Brunecku v Jižním Tyrolsku. Otec Vilém Potůček byl osobním komorníkem hraběte Šternberka. Matka Antonie byla u hraběte Šternberka komornou. Rodina bydlela ve Šternberku, později se přestěhovala do Vranova (dnes Břasy) nedaleko Rokycan. Zde rodiče zakoupili domek s hospodářstvím.

Obecnou školu absolvoval ve Vranově, měšťanskou školu pak v Horním Stupně. Po absolvování kurzu v Radnicích nastoupil k firmě Baťa, kde se vypracoval na gumárenského instruktora.

V době vypuknutí 2. světové války byl na služební cestě v Osijeku v Jugoslávii. Odtud odjel přes Řecko, Turecko a Sýrii do Francie, kde byl v Agde 14. ledna 1940 prezentován do čsl. zahraniční armády. Byl zařazen k telefonní rotě jako spojař. Prodělal radiovýcvik, bojů o Francii se nezúčastnil. Po pádu Francie byl 26. června 1940 evakuován do Velké Británie. Tam byl zařazen ke spojovací rotě. 28. října 1940 byl povýšen na desátníka.

V létě 1940 byl vybrán do výcviku pro zvláštní úkoly. Od 19. září do 25. prosince 1940 absolvoval základní sabotážní kurz, parakurz a radiotelegrafický kurz. V té době již byl jako radista zařazen do výsadku Silver "A".

Krátce po půlnoci 29. prosince 1941 byl společně s velitelem skupiny Alfrédem Bartošem a Josefem Valčíkem vysazen u obce Senice poblíž Poděbrad. Na území protektorátu obsluhoval radiostanici s krycím názvem Libuše. S Londýnem se poprvé spojil 15. ledna 1942. Vysílal z kamenolomu Hluboká (kde byl zaměstnán jako noční hlídač) u obce Ležáky a z Bohdanče. V polovině června 1942 se s ní přemístil do nového úkrytu v osadě Končiny u Bohdašína, kde na něj 30. června 1942 udělalo zátah gestapo. Jiří Potůček se prostřílel z obklíčení a unikal ještě tři dny, přičemž se pokoušel vrátit na Pardubicko. Vyhladovělý a unavený usnul v křoví nedaleko Trnové. Zde jej našel strážmistr protektorátního četnictva Karel Půlpán a ve spánku, možná v sebeobraně, jej zastřelil. Po pitvě bylo tělo pohřbeno do hromadného hrobu v Praze-Ďáblicích.

Po válce, dne 5. září 1945 byl postupně in memoriam povýšen do hodnosti podporučíka, v prosinci téhož roku byl povýšen do hodnosti nadporučíka pěchoty. 7. dubna 1948 byl povýšen do hodnosti kapitána pěchoty a 24. června 2002 byl povýšen do hodnosti podplukovníka.

Vedle pomníku v Břasích má Jiří Potůček – Tolar pomník na severním okraji Pardubic, který označuje místo jeho skonu.