Hejtman Václav Šlajs navštívil Škodu Jaderné strojírenství

obrazek
20. srpna 2014 15:10, aktualizováno 14:10, Mgr. René Zeithaml

Po několika návštěvách významných podniků Plzeňského kraje, mezi nimiž nechyběly Škoda Transportation, Škoda Doosan, Škoda Electric nebo Pilsen Steel, navštívil v pátek 13. června 2014 hejtman Václav Šlajs také Škodu Jaderné strojírenství - v současnosti nejvýznamnější českou společnost v oblasti jaderné energetiky, zaměstnávající více než 1.100 pracovníků.

Generální ředitel společnosti Miroslav Fiala představil hejtmanovi Plzeňského kraje podnik, jehož historie sahá do roku 1956, kdy se v plzeňské společnosti Škodě začalo s jaderným programem. Po privatizaci se Škoda jaderné strojírenství s. r. o. stala dceřinou společností Škody a. s. a v roce 1999 se přeměnila také na společnost akciovou. Od roku 2004 vlastní Škodu Jaderné strojírenství ruská společnost OMZ.   

"Apelujeme na studenty, aby se vydali cestou technického vzdělávání. Plzeňský kraj je tradičně region průmyslový, a pokud mladí lidé nepochopí, že je poptávka po odbornících ve strojírenství a průmyslu, budou nám brzy chybět kvalifikovaní pracovníci," poznamenal hejtman Václav Šlajs během diskuse, která se týkala obchodních příležitostí, ekonomické situace podniku, ale i společensko-politického vývoje v zemi a jeho dopadu na fungování firem.

Hejtman Václav Šlajs si poté v doprovodu generálního ředitele Miroslava Fialy a technického ředitele Jana Zdebora prohlédl výrobní halu v areálu v Bolevci, kde se vyrábějí malé a středně velké výrobky. Zaměstnanci Škody Jaderné strojírenství pracují také v reaktorové hale v Plzni, kde vznikají těžké svařované nádoby a konstrukce, a dále ve střediscích Dukovany a Temelín. Organizační složka působí i na Slovensku v jederné elektrárně Mochovce.   

Fotogalerie