Hejtman ve Vídni zahájil Svatováclavské posvícení

obrazek
14. října 2014 09:38, aktualizováno 08:38, Mgr. René Zeithaml

Na Velvyslanectví České republiky ve Vídni se ve středu 1. října 2014 uskutečnil již 16. ročník Svatováclavského posvícení. Na akci se prezentoval Plzeňský a Zlínský kraj. Přímo na místě zahájil posvícení hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Cílem Svatováclavského posvícení je představení regionů z pohledu gastronomie, regionálních specialit a také turistických cílů. Zástupci obou krajů měli možnost prezentovat přítomným hostům svůj region jako zajímavou turistickou destinaci a také nalákat k návštěvě ochutnávkou regionálních produktů. Součástí prezentace byla hudební a kulturní vystoupení.

„Naše země má s Rakouskem mnoho společného a jsem proto rád, že je ambasáda místem, kde můžeme náš region více přiblížit místním. Náš kraj sice přímo nesousedí s Rakouskem, ale vzájemné dobré vztahy, velké množství firem s rakouskými vlastníky působících v našem regionu a snadné dopravní spojení jsou věci, které z nás dělají sousedy," uvedl hejtman Václav Šlajs při návštěvě na ambasádě.

Svatováclavské posvícení ve Vídni navštívilo více než šest stovek návštěvníků. Ochutnávat mohli na místě regionální potraviny Plzeňského kraje, připraveny byly například ukázky drátkování vajec, paličkování a výrobky bylo možné na místě přímo zakoupit.

Předtím, než hejtman spolu s radním pro kulturu a cestovní ruch Zlínského kraje Ladislavem Kryštofem a velvyslancem ČR ve Vídni Janem Setcherem, zahájil Svatováclavské posvícení, setkal se s velvyslancem ČR na pracovním jednání. Tématem setkání byla zejména možnost uzavřít partnerství s jednou z rakouských spolkových zemí. Další jednání na toto téma budou ještě probíhat.