Jan Hamáček vyzdvihl nezadluženost Plzeňského kraje

obrazek
27. listopadu 2014 10:09, aktualizováno 09:09, Mgr. René Zeithaml
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček během své návštěvy Plzně v úterý 25. listopadu 2014 zavítal na Krajský úřad Plzeňského kraje, kde se setkal s hejtmanem Václavem Šlajsem a dalšími členy krajské rady. Společná debata se týkala mimo jiné připravovaných změn v rozpočtovém určení daní, bezpečnostní problematiky v oblasti příhraničí, ale také vojenského újezdu Brdy. Během diskuse Jan Hamáček vyzdvihl nezadluženost Plzeňského kraje.
 

Vztah vlády ke krajům je výrazně lepší, než tomu bylo dříve," ocenil během setkání hejtman Václav Šlajs postoj současné vlády k problémům, se kterými se kraje potýkají. „Návštěva regionů je pro mě dobrá zpětná vazba k tomu, co Poslanecká sněmovna dělá," vysvětlil Jan Hamáček s tím, že Plzeňský kraj je už pátým krajem, který jako předseda Poslanecké sněmovny navštívil.

Za klíčový z hlediska krajů považuje Jan Hamáček zákon o změně rozpočtového určení daní. „Měl by alespoň trochu napravit nespravedlnost vůči krajským rozpočtům, k níž došlo za minulých vlád, kdy kraje přišly o značnou část prostředků a současně na ně byly převedeny další odpovědnosti a kompetence," uvedl Jan Hamáček. V této souvislosti vyjádřil své uznání Plzeňskému kraji, který tuto situaci dokázal řešit bez toho, že by se zadlužil.

Během setkání na krajském úřadě, jehož se zúčastnil také náměstek hejtmana Jiří Struček a členové rady Jaroslav Šobr a Zdeněk Honz, se diskutovalo i o problematice rušení vojenského újezdu Brdy. Plzeňský kraj dlouhodobě zastává stanovisko, že v případě rušení vojenského újezdu by měla být obnovena historická hranice krajů tak, jak existovala před vznikem újezdu. Jan Hamáček se netají svým negativním postojem k samotnému rušení vojenského újezdu. Podle jeho názoru má pro armádu stále svůj význam. „Nehledáme cestu sporu, ale způsob, který by byl řešením a který by v ideálním případě uspokojil všechny zainteresované strany," upozornil Jan Hamáček. „Je teď na ministerstvu obrany, aby přišlo s návrhem, jak dál postupovat. Zda bude trvat na návrhu, který je předložen do Poslanecké sněmovny a připraven k hlasování, nebo zda bude chtít moderovat debatu směřující k určitému kompromisu přijatelnému pro všechny," nastínil předseda Poslanecké sněmovny možný vývoj.

Po diskusi na krajském úřadě se Jan Hamáček v doprovodu hejtmana Václava Šlajse a jeho náměstka Jiřího Stručka odebrali na Masarykovo gymnázium, kde je přivítala ředitelka Olga Matějková. Ve škole proběhla beseda se studenty. Ty zajímala jak česká zahraniční politika, pozice ČR v NATO nebo i poslanecké platy. Ve škole se předseda Sněmovny Jan Hamáček zdržel i na oběd, který byl pro něj i další členy delegace připraven ve školní jídelně.

Z Masarykova gymnázia Jan Hamáček pokračoval na Západočeskou univerzitu v Plzni, kde se setkal s rektorkou Ilonou Mauritzovou a prorektory, navštívil také Techmania Science Center a poté byl přijat novým primátorem města Plzně Martinem Zrzaveckým.  

Fotogalerie: