Jde nám o bezpečí občanů Plzeňského kraje, shodují se hejtman a ředitel krajských policistů

obrazek
20. srpna 2014 15:22, aktualizováno 14:22, Mgr. René Zeithaml

Krajské ředitelství Policie Plzeňského kraje a vedení Plzeňského kraje dlouhodobě spolupracují. Spojuje je stejný cíl – zajistit bezpečí občanů regionu. Seznámit se podrobněji s prací krajských policistů a především zjistit, jaké aktuální problémy řeší a v čem může být Plzeňský kraj nápomocný, přijel v úterý 17. června 2014 hejtman Václav Šlajs a s ním i další členové krajské rady. V areálu v Červeném Hrádku je přivítal ředitel Krajského ředitelství Policie Plzeňského kraje plukovník Jaromír Kníže, který je seznámil i s výsledky práce policistů v regionu.

„Plzeňský kraj je po Karlovarském kraji co do objasněnosti trestných činů druhý nejlepší v republice. Největší problém představuje majetková trestná činnost, tedy krádeže a vloupání, a dále drogová trestná činnost. Naší prioritou je právě boj s drogami," uvedl během setkání Jaromír Kníže.

S činností policejních kynologů, kteří se věnují z velké míry pravě drogové trestné činnosti, seznámil radní major Rudolf Kvanta, který ocenil, že v současné době má každý služební obvod v Plzeňském kraji k dispozici psa cvičeného na vyhledávání drog. Podle slov policistů je vyhledávání omamných a psychotropních látek bez psů takřka nemyslitelné. „Je to metoda rychlá, levná a velice účinná," poznamenal ředitel Jaromír Kníže.

Major Josef Němec přiblížil práci zásahových jednotek. Radní si tak mohli prohlédnout techniku a vybavení, které jednotky používají, technické prostředky k překonávání překážek, zbraně, ale i vybavení potápěčů, zdravotnické vybavení apod. 

V areálu bylo na ukázku připraveno také tzv. mobilní monitorovací centrum – vozidlo využívané pořádkovou jednotkou, které slouží k zachycení a zdokumentování veškeré protiprávní činnosti v místě, kde je použito. Na pořízení vozidla, které policie v plzeňském regionu využívá od roku 2011, přispěl Plzeňský kraj částkou 1,1 milionu korun.

Krajských dotací, které směřovaly v posledních letech na pořízení přístrojů a vybavení, však bylo více.  Jen za roky 2010 – 2013 poskytl Plzeňský kraj Krajskému ředitelství Policie Plzeňského kraje přes 8,5 milionu korun. „Plzeňský kraj nám přispívá na vybavení, které nejsme schopni z vlastních prostředků nakoupit," uvedl ředitel Krajského ředitelství Policie Plzeňského kraje Jaromír Kníže.

 „V rámci projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj spolupracujeme s policií zejména v oblasti prevence, práci policistů podporujeme i formou dotací určených na pořízení potřebného vybavení, ale naši roli vnímám daleko šířeji. Chceme být krajské polici nápomocní třeba při jednání s policejním prezidiem nebo ve věci spolupráce se školami, zkrátka všude tam, kde máme možnost ovlivnit běh věcí," říká hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

„Podstatné pro nás je to, že spolu dokážeme komunikovat, definovat rizika a spolupracovat v konkrétních otázkách," uzavřel setkání Jaromír Kníže.
 

Fotogalerie z návštěvy a ukázky práce Útvaru rychlého nasazení:

                           

Foto: Jindra Radová