Jediné enviromentální centrum na severním Plzeňsku naleznete v obci Krsy

obrazek
21. března 2017 11:34, aktualizováno 10:34, Mgr. Jana Filípková

Ve středu 1. března navštívila náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivana Bartošová stálou expozici Environmentálního centra v obci Krsy, která je na cestě mezi Plzní a Karlovými Vary.

Jedná se o jediné enviromentální centrum severního Plzeňska, přírodně velice zajímavé oblasti.

„Oceňuji tyhle aktivity, které napomáhají k interaktivní výuce, a navíc zde pravidelně probíhají informativní a vzdělávací akce. Vítám, že v centru zájmu je také problematika týkající se zdravého životního stylu včetně zdravé výživy, tmavá obloha a světelný smog, obnovitelné zdroje energie, vznik života a jeho vývoj“, prohlásila Ivana Bartošová.

Toto environmentální centrum se nachází na třech místech obce Krsy. Hlavní, nová budova, je umístěna na severním okraji obce. Je zde recepce, administrativní zázemí, vnitřní i venkovní expozice, projekční prostory a prostory pro vzdělávání. Budova je řešena jako nízkoenergetická, jsou zde využity alternativní zdroje energie.

Jako druhá část environmentálního centra byla upravena stávající budova jižně od hlavní budovy. Po provedení stavebních úprav a přístavby zde vznikly ubytovací prostory se sociálním zázemím a vzdělávací prostory pro praktické činnosti, dílny. I zde se k vytápění a výrobě spotřebované elektrické energie využívají v maximální míře alternativní zdroje. 

Třetí prostory centra jsou umístěny v části hospodářského stavení za obecním úřadem obce Krsy.

Součástí Environmentálního centra Krsy je i kontaktní místo v Plzni. Nachází se v sídle vedoucího partnera projektu AKTIVITY PRO, o. s., kde je umístěno i informační místo projektu a zázemí pro společné akce partnerů. Jsou zde vytvořeny i výstavní prostory s environmentálně zaměřenou expozicí. 

Ve všech budovách centra jsou k vidění expozice a připravují se vzdělávací akce všechny, kterým není lhostejné životní prostředí kolem nás.

Projekt byl postaven na spolupráci s vybraným bavorským partnerem Naturpark Bayerischer Wald e.V. V jeho průběhu byla čerpána inspirace z jeho dlouhodobých zkušeností v těchto oblastech. Podařilo se přiblížit oba regiony Česko – bavorského příhraničí a jejich společné aktivity.

Fotogalerie: