Koncert vítězů završil krajská kola soutěže Hra na dechové nástroje

15. dubna 2015 15:56, aktualizováno 14:56,

V sobotu 11. dubna zaplnili sál Antonína Dvořáka v Domě hudby v Plzni příznivci hry na dechové nástroje. Představili se zde se svým uměním žáci základních uměleckých škol, vítězové krajských kol, kteří postoupili do celostátního kola, které se koná ve dnech 21. - 24. května v Liberci. Koncert měl pestrý program (od renesance po jazz) a jeho průběh byl natáčen Českým rozhlasem Plzeň.

Do krajských kol postoupilo celkem 241 nejlepších hráčů z jednotlivých okresů. Z důvodu takto velkého počtu žáků bylo nutné uspořádat krajská kola ve 4 dnech.

21. března se konala v ZUŠ B. Smetany, Plzeň, Revoluční 100 soutěž příčných fléten za účasti 59 soutěžících, z nichž 6 postoupilo do celostátního kola.

22. března pak proběhla soutěž klarinetů, saxofonů, hobojů a fagotů. V ZUŠ B. Smetany, Plzeň, Revoluční 100 se jí zúčastnilo 53 soutěžících. 11 z nich postupuje do celostátního kola.

28. března hostil Dům hudby v Plzni soutěž žesťových nástrojů (trubka, lesní roh, tenor, pozoun, tuba) Z 56 soutěžících do celostátního kola postoupilo 8 z nich.

29. března se konala v ZUŠ B. Smetany, Plzeň, Zábělská ulice soutěž zobcových fléten. Zde vystoupilo 73 soutěžících a 7 z nich postoupilo do Liberce.

I tato soutěž má své absolutní vítěze. Těmi se stali Renata Chalupská (příčná flétna) a Sebastián Kuhn (trubka) ze ZUŠ, Plzeň, Terezie Brzkové 33, Zdeněk Adam ze ZUŠ Třemošná (klarinet), Barbora Špelinová a Aisha Alwail ze ZUŠ B. Smetany, Plzeň, Revoluční 100 (zobcová flétna).

Organizací krajských kol byli pověřeni předsedové Krajské umělecké rady ZUŠ Plzeňského kraje daných sekcí. Pro dřevěné dechové nástroje to byla Bc. Petra Brabcová ze ZUŠ Chrást a pro žesťové nástroje Roman Kopecký ze ZUŠ, Plzeň, T. Brzkové.

Děkujeme všem účinkujícím za krásné výkony, jejich pedagogům a korepetitorům za kvalitní pedagogickou práci a přejeme jim hodně úspěchů v celostátním kole.

 Foto: Martina Brabcová