Kostel, škola, statek, hospoda - témata letošní konference Venkov

obrazek
05. listopadu 2014 16:14, aktualizováno 15:14, Mgr. René Zeithaml

Národní konference Venkov, která se letos koná v Konstantinových Lázních, je věnována čtyřem tématům, která jsou neopomenutelnými prvky každé vesnice – KOSTEL – ŠKOLA – STATEK – HOSPODA. První konferenční den, 15. října 2014, zahájil spolu se starostou Konstantinových Lázní a předsedou Spolku pro obnovu venkova ČR také hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.


U vstupu na konferenci vítala návštěvníky Lidová muzika z Chrástu. Na snímku hejtman Václav Šlajs spolu s radním Václavem Šteklem.

Šestý ročník konference Venkov hostí rekonstruovaný sál kulturního domu v Konstantinových Lázních, což v úvodu vyzdvihl starosta obce Karel Týzl. „Pro naši obec je to velmi významná událost a jsme rádi, že můžeme hosty přivítat v opraveném sále, k jehož rekonstrukci jsme se rozhodli letos na jaře," uvedl starosta.


Nově  zrekonstruovaný sál kulturního domu v Konstantinových Lázních zaplnili návštěvníci do posledního místa.

Hejtman ve své úvodní řeči zmínil problematiku vylidňování venkova a odchod mladých lidí za studiem a prací do větších měst. „V České republice nejsou jen velká města, ale také venkov a ten je potřeba zvelebovat a chránit," zdůraznil hejtman. Bezpečný venkov a také problematika vylidňování a nedostatku práce v malých obcích byla témata úvodní řeči předsedy Spolku pro obnovu venkova ČR Eduarda Kavaly. Po úvodních slovech přednesl první příspěvek ministr zemědělství Marian Jurečka.


Na konferenci vystoupil také ministr zemědělství Marian Jurečka.

V zahajovacím bloku konference zazněly příspěvky ke každému tematickému bloku konference a v odpoledních hodinách následovaly workshopy k jednotlivým sekcím.

Účastníci konference měli tak možnost nahlédnout na vesnické prvky a zároveň hesla letošního setkání, tedy – KOSTEL – ŠKOLA – STATEK – HOSPODA, z pohledu čtyř aktuálních pojmů a to KREATIVITA – INOVACE – SPOLUPRÁCE – ROZVOJ.


Za Plzeňský kraj se konference zúčastnil hejtman Václav Šlajs a radní Václav Štekl.

Cílem celorepublikové konference je zejména možnost setkání zástupců různých veřejných neziskových i soukromých organizací působících na celostátní, regionální a místní úrovni i jednotlivců zajímajících se o rozvoj venkova.

Na konferenci se tak mají možnost setkat zástupci státních organizací, krajských i místních samospráv, mikroregionů, místních akčních skupin, neziskových státních organizací, církví, zemědělců, drobných podnikatelů, vědeckých pracovníků a další zástupci odborné i laické veřejnosti.

Podrobné informace ke konferenci jsou na webu: www.konferencevenkov2014.cz