Krajský plán usnadňující život osob s postižením má tištěnou podobu

obrazek
27. června 2014 08:03, aktualizováno 07:03, Mgr. Jana Filípková

Brožuru s názvem "Krajský plán vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postiženímů ve středu 25. června 2014 slavnostně pokřtil radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz, předseda Plzeňské krajské rady osob se zdravotním postižením Miroslav Valina a místopředseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Jiří Vencl. Krajský plán začal vznikat na počátku roku 2013 ve spolupráci s Plzeňskou krajskou radou osob se zdravotním postižením a jednotlivými odbory Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Zastupitelé Plzeňského kraje tento plán schválili 9. prosince 2013, čímž se přihlásili k naplňování principu vytváření rovných příležitostí v přístupnosti staveb, dopravy a informací, v přístupu ke vzdělání a zdravotní péči či možnosti věnovat se kulturním, sportovním a dalším společenským aktivitám. „Na tvorbě dokumentu pracovaly jednotlivé odbory krajského úřadu. Díky velmi dobré spolupráci mohla vzniknout tato brožura obsahující plán vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením. Poděkování patří zejména Miroslavu Valinovi, který brožuru pomohl uvést v život," řekl v úvodu setkání při příležitosti křtu radní Plzeňského kraje Zdeněk Honz. Plzeňský kraj chce koncepčně řešit problematiku osob se zdravotním postižením a zlepšit kvalitu jejich života, tuto snahu ocenil ve své řeči také Miroslav Valina. „Chtěl bych ocenit roli radního pro oblast sociálních věcí Zdeňka Honze, který převzal nad tímto dokumentem záštitu a věnoval mu spoustu času a energie. Plán není jen obecnou proklamací, ale jedná se o konkrétní dokument, který obsahuje konkrétní řešení v oblasti dopravy, zdravotnictví, informatiky, kultury, sportu i volnočasových aktivit," uvedl Miroslav Valina.

Plzeňský kraj je jedním z deseti krajů v České republice, které zatím krajský plán schválili. Podle vyjádření místopředsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Jiřího Vencla patří ve zpracování krajského plán Plzeňský kraj k nejlepším. „Uvědomuji si, že za výsledným dokumentem je veliká práce, ale je to dobrý základ do budoucna. Přál bych si, aby se plán podařilo úspěšně naplnit," doplnil Jiří Vencl. Velmi pozitivně všemi přítomnými bylo v souvislosti s vytvářením rovných příležitostí hodnoceno vyhlášení dotačního programu "Program podpory činnosti organizací sdružujících zdravotně postižené a chronicky nemocné v Plzeňském kraji v roce 2014", díky kterému na dotace dosáhne mnohem širší spektrum organizací, které působí na Plzeňském kraji.



Brožuru pokřtili (zleva) vedoucí odboru socíálních věcí Filip Zapletal, radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz, předseda Plzeňské krajské rady osob se zdravotním postižením Miroslav Valina a místopředseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Jiří Vencl