Lékařská fakulta v Plzni slavnostně otevřela Modrou posluchárnu

obrazek
12. ledna 2017 17:30, aktualizováno 13. ledna 2017 13:00, Mgr. Jana Filípková

Nové posluchárně, která je po Biomedicínském centru a budově teoretických ústavů další částí nově budovaného kampusu na Lochotíně, požehnal za účasti rektora Univerzity Karlovy prof. Tomáše Zimy a děkana Lékařské fakulty v Plzni prof. Borise Kreuzberga biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub. Za Plzeňský kraj se zúčastnila slavnostního otevření náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová, náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová a radní Milena Stárková.

Špičkově vybavená Modrá posluchárna s kapacitou 200 míst je součástí plánovaného Univerzitního medicínského centra, tzv. UniMeC – kampusu Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy, do nějž by se výhledově měla přestěhovat celá fakulta. Ta je dnes roztroušena v převážně historických budovách v různých částech Plzně.

Nová stavba, navazující na budovu teoretických ústavů, je dílem architekta Daniela Němečka. Modrá posluchárna, vybavená moderní audiovizuální technikou, získala své jméno podle barvy, převažující v interiéru. Kromě posluchárny je součástí nové stavby také jídelna pro více než 50 osob.

Zdroje pro financování nové posluchárny nakonec Univerzita Karlova vyčlenila v dotačním titulu MŠMT s názvem „Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol“. Celková dotace z prostředků státního rozpočtu činila 51, 6 milionu Kč, vlastní zdroje Univerzity Karlovy pak 2, 4 milionu Kč. Stavba začala 24. 9. 2015 a kolaudace se uskutečnila v listopadu 2016.

V Modré posluchárně bude probíhat výuka budoucích lékařů, kterých v Plzni studuje více než 2 000 (z toho je kolem 500 zahraničních studentů), příležitostně se zde také budou konat semináře a konference. „Novou posluchárnu využijeme především k přednáškám pro studenty magisterských studijních programů. Velkou výhodou celého kampusu je bezprostřední sousedství s Fakultní nemocnicí Plzeň, kde probíhá velká část výuky vyšších ročníků," říká děkan fakulty, prof. MUDr. Boris Kreuzberg, CSc. „Doufáme také, že zvyšující se komfort při výuce zase o něco zvýší prestiž Plzně jako univerzitního města," dodal.

Pro další léta plánuje univerzita resp. fakulta dobudování kampusu UniMeC tak, aby v něm byly koncentrovány všechny neklinické části fakulty – tedy ostatní teoretické ústavy, posluchárny, další výukové prostory, podpůrné provozy, děkanát, menza a sportovní hala. Pro tento záměr je zpracována dokumentace pro stavební povolení, je podána žádost o stavební povolení a podána projektová žádost do operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) na kofinancování rozhodující části 2. etapy. Rozpočet projektu OP VVV je plánován na 1,2 mld. Kč, kompletní dostavba a vybavení celého kampusu pak 1,5 mld. Kč.

Fotogalerie: