Letošní olympiáda dětí a mládeže byla pro Plzeňský kraj nejúspěšnější v historii

obrazek
11. července 2017 15:05, aktualizováno 14:05, Mgr. Jana Filípková

Závěrečný den Her VIII. letní olympiády dětí a mládeže v Jihomoravském kraji přinesl výpravě Plzeňského kraje další cenné kovy. Nejenom finalistům osobně popřála a poděkovala i náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová, která ocenila "jejich vytrvalost, elán, hru fair-play". "Věřím, že nejen medailisté si odnášejí z Brna neopakovatelné zážitky a zkušenosti."

Celkem sedm kovů v závěrečném dni vylovili z bazénu plavci. Další medaile přidal do své sbírky Tomáš Chocholatý a to po jedné zlaté, jedné stříbrné a bronzové. Stříbrné medaile přidali Martin Fait, Matěj Sladký, Markéta Šímová a Tomáš Filip. Velmi úspěšný den prožili také orientační běžci. Na krátké trati získala mladší žákyně Kamila Richtrová a o dvě hodiny získal na té samé trati stříbrnou medaili její bratr Lukáš. V poslední den olympiády byly na Brněnské přehradě také ukončeny závody jachtařů. V lodní třídě RS Feva získala po zásluze zlatou medaili sourozenecká dvojice Tereza a Jakub Dobří. Na atletickém stadiónu získal nejcennější kov Jakub Davidík, a to v závodě starších chlapců na 300 m. V soutěži mladších dálkařek získala stříbrnou medaili Natálie Sajtlová a v souboji starších výškařů uspěl Daniel Schwarz, který získal bronzovou medaili. Poslední medaili z atletiky získala bronzová štafeta starších dívek v závodě na 4 x 60 m. Na olympijské střelnici se také konala poslední soutěž střelců, konkrétně šlo o soutěž mixů ve vzduchové pistoli. Ve finálovém souboji si mix Plzeňského kraje složený z Veroniky Schejbalové a Jakuba Sochora poradil se střelci z Ústeckého kraje a získal tak již šestý cenný kov pro Plzeňský kraj. Plzeňský kraj tak kraloval sportovním střelcům, když ze šesti závodů získal 5 zlatých a 1 stříbrnou medaili.

Jediným kolektivním sportem, který se dostal do bojů o medaile, byl basketbal, konkrétně chlapecká část výpravy. Tým vedený trenéry Stanislavem Marianem a Erikem Eismanem vstoupil do boje o třetí místo lépe a nad soupeřem z Vysočiny si udržoval solidní náskok. Ve čtvrté čtvrtině si výborně hrající tým Plzeňského kraje vybudoval až dvanácti bodový náskok. Tento náskok bohužel ještě nebyl rozhodující - soupeř ještě zabojoval a dokázal skóre dorovnat.  Za mohutného povzbuzování vedení výpravy a také ostatních sportovců z Plzeňského kraje se mladí basketbalisté znovu dostali do vedení, na čemž měl největší zásluhy plzeňský rozehrávač Jakub Šurý. Tento náskok již plzeňští basketbalisté udrželi a vybojovali tak historické bronzové medaile.

Od 19:00 hodin začal u Olympijského domu medailový ceremoniál, který od 20:30 hodin plynule přešel do závěrečného ceremoniálu. Do slavnostního zakončení byli také zapojeni úspěšní sportovci jednotlivých krajů, kteří se zhostili rolí vlajkonošů. Za Plzeňský kraj nesl vlajku jeden z nejúspěšnějších medailistů olympiády, cyklista Matyáš Fiala, který na Hrách VIII. letní olympiády dětí a mládeže získal 4 zlaté a 1 bronzovou medaili. Po všech oficialitách byla stažena olympijská vlajka, která byla následně předána z rukou zástupců Jihomoravského kraje do rukou budoucího pořadatele Her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže 2018 – Pardubického kraje.

V celkovém hodnocení krajů se náš kraj podle bodování krajů umístil na skvělém 5. místě, avšak v medailovém pořadí krajů skončil na neuvěřitelném 3. místě s celkovým počtem 27 zlatých, 17 stříbrných a 15 bronzových medailí. V bodování krajů byl nejúspěšnějším Jihomoravský kraj, který získal i nejvíce medailí.

Organizační tým děkuje za výbornou reprezentaci Plzeňského kraje všem mladým sportovcům a jejich trenérům.

Fotogalerie:

 
Atletičtí medailisté s vedením výpravy

 
Finálový souboj ve vzduchové pistoli

 
Plavci Plzeňského kraje včetně medailistů

 
Vítězná radost bronzových basketbalistů

 
Zlatí jachtaři - Tereza a Jakub Dobří

 
Vlajkonoš Plzeňského kraje - úspěšný cyklista Matyáš Fiala