Literárně-výtvarná soutěž vyhlášena Biskupstvím plzeňským již zná své vítěze

obrazek
09. června 2017 11:45, aktualizováno 10:45, Mgr. Jana Filípková

Ve čtvrtek 8. června 2017 proběhlo v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni za přítomnosti náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivany Bartošové vyhlášení výsledků a předání cen v rámci literárně-výtvarné soutěže pro žáky  mateřských, základních a středních škol z Plzeňského kraje, která byla  vyhlášena Biskupstvím plzeňským u příležitosti slavení výročí 800 let od  smrti blahoslaveného Hroznaty, rytíře a patrona plzeňské diecéze.

Do soutěže se zapojilo cca 10 škol i několik jednotlivců, dohromady přišlo  přes 200 prací. Za přítomnosti přátel a rodinných příslušníků tak bylo v  katedrále oceněno přes 30 dětí, osobně poblahopřát jim přišel plzeňský  biskup Tomáše Holub a náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro t  školství a cestovní ruchu Ivana Bartošová. Přítomen byl také současný opat tepelského kláštera Filip Zdeněk Lobkowicz OPraem.

Z výherních děl byla vytvořena výstava, kterou je možné zhlédnout do 18.  června 2017 v katedrále sv. Bartoloměje, poté se přemístí do kláštera v  Teplé, kde bude k vidění od 14. července do 16. září 2017.

Soutěž probíhala v pěti věkových kategoriích, od mateřské školy po  středoškoláky. Účastníci soutěže měli na výběr ze dvou témat ke zpracování:  "Kam patřím?" nebo "Hroznata, zakladatel klášterů"