Malým obcím poputuje z kraje více financí

obrazek
06. ledna 2015 10:33, aktualizováno 09:33, Mgr. René Zeithaml

Jubilejní desátý ročník setkání starostů a místostarostů Plzeňského kraje ve čtvrtek 4. prosince 2014 zahájil hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. Na setkání v hotelu Marriott Plzeň dorazilo více než 160 starostů měst a obcí kraje.

V úvodu svého vystoupení hejtman Václav Šlajs zmínil letošní úspěchy a ocenění, jež získal Plzeňský kraj, včetně aktuálního vítězství v průzkumu Nejlepší místo pro život. „Do budoucna se zamýšlíme nad zvýšením ekonomické výkonnosti, protože to je způsob, jak zvýšit kvalitu života v kraji," uvedl Václav Šlajs. Mezi priority Plzeňského kraje patří i nadále podpora technického vzdělávání a zvyšování zájmu o technické obory. „Společnosti chybí technicky vzdělaní odborníci, naším cílem je přesvědčit nejen žáky a studenty, ale také jejich rodiče o užitečnosti technických oborů," zdůraznil hejtman.

Dále zmínil také stav dopravní infrastruktury a také požadavek hejtmanů České republiky na získání části výnosu ze spotřební daně z olejů a maziv, díky čemuž by bylo možné do oprav komunikací, které spravují kraje, získat více finančních prostředků. Dalším tématem vystoupení hejtmana bylo také zdravotnictví a Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. Na závěr hejtman informoval o záměru setkat se během března a dubna se starosty v jednotlivých okresech.

Před starosty a místostarosty vystoupil krátce také náměstek hejtmana Ivo Grüner, který přítomné informoval o navýšení dotačního programu Program stabilizace a obnovy venkova na téměř 90 milionů korun. Dále náměstek shrnul dosavadní čerpání dotací z ROP a nastínil, jaké možnosti čerpání se plánují do budoucna.

V následné debatě se řešila tématika zejména stavby a rekonstrukce vodovodů a kanalizací v obcích, získávání financí na projekty obcí nebo nadměrné zatížení komunikací kamionovou dopravou.

Fotogalerie: