Mezinárodní setkání v rámci programu "Partnerství Comenius Regio

obrazek
15. ledna 2014 12:39, aktualizováno 11:39, Bc. Petra Síbalová

V rámci programu „Partnerství Comenius Regio“ pokračuje již druhým rokem partnerská spolupráce Plzeňského kraje a řeckého regionu Kréta. Společný projekt nese název „Environmentální turismus – alternativní cesty“ a jeho hlavním cílem je výměna zkušeností a poznatků z oblasti školství s důrazem na environmentální výchovu a její začleňování do oblasti vzdělávání.

Od zahájení projektu již došlo celkem ke čtyřem mezinárodním setkáním.  Projednávala se nejen problematika environmentální výchovy na Krétě a v České republice, ale řešily se i další otázky týkající se školství a vzdělávání.

Poslední setkání se uskutečnilo v  listopadu 2013. Do Plzeňského kraje přijelo jedenáct řeckých pedagogů a dalších pracovníků z oblasti školství a vzdělávání. Společně se svými českými protějšky se tentokrát vydali do Národního parku Šumava. Dvoudenní environmentální seminář zahájila prohlídka jedinečných technických památek – vodní elektrárny Vydra a národní technické památky Čeňkova Pila. V objektu elektrárny Vydra navštívili účastníci projektu expozici nesoucí název Šumavská energie. Po teoretické přípravě v návštěvnickém centru následovala  prohlídka akumulační nádrže Sedlo na Srní a Vchynicko-Tetovského plavebního kanálu.

Další místem poznávání v rámci semináře byla Modrava, která je centrální obcí Národního parku Šumava a ochrana krajinného rázu je zde jednou z nejvyšších priorit jak státních, tak i samosprávných orgánů. Jak se tato nařízení a záměry odráží v běžném životě místních lidí, či jaká specifika nalezneme ve vzdělávání a mimoškolní činnosti zdejších dětí a mládeže, nastínil starosta obce Ing. Antonín Schubert. Potom hosté  navštívili ještě dřevařské centrum Dřevák, kde si mohli sami vyzkoušet, jak se se dřevem pracuje a co všechno se z něho dá vyrobit.

Druhá část semináře byla pak ve znamení lesní pedagogiky. Všichni účastníci setkání během odborně vedené ukázkové hodiny si sami vyzkoušeli aktivity seznamující žáky všech věkových kategorií s lesními ekosystémy. Setkání bylo ukončeno návštěvou plzeňského environmentálního centra Lüftnerka.

„Setkání mělo příjemnou atmosféru a tvůrčí  charakter. Poděkování proto patří všem, kteří se na přípravě i průběhu akce aktivně podíleli“, zhodnotila Mgr. Irena Kroftová z OŠMS KÚ Plzeňského kraje.