Ministr zemědělství ocenil odborné školství v kraji

obrazek
14. března 2017 14:50, aktualizováno 22. března 2017 09:30, Mgr. Jana Filípková

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka navštívil za doprovodu náměstkyně hejtmana PK pro oblasti školství a cestovního ruchu Ivany Bartošové v pátek 10. března 2017 Plzeňský kraj. Jeho cílem bylo poznat odborné školství, ale i malé a středně velké farmy soukromých zemědělců.

Po návštěvě Plzně a Bohemia Sektu ve Starém Plzenci byla jeho první zastávkou v kraji Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Horšovském Týně. Zde po krátkém přivítání ředitelem školy čekala na Mariana Jurečka učebna plná žáků zemědělských a potravinářských oborů školy.

Po stručném osobním představení a odborném úvodu vybídl ministr zemědělství žáky ke kladení otázek týkajících se nejenom zemědělství, ale i politiky. „Mile mě překvapila vysoká úroveň diskuse přítomných žáků,“ konstatovala Ivana Bartošová.

 „Rád bych pro vás byl dokladem toho, že když někdo má vůli se zajímat o veřejné dění, tak se může v životě prosadit. Mám zkušenosti jako soukromý zemědělec i jako zaměstnanec ve větší zemědělské firmě, a teď jsem u toho, jak se tvoří legislativa v oblasti zemědělství, nastavují se finanční podmínky apod. A to může být i výzva pro vás, kam se chcete v příštích letech dostat.“

Marian Jurečka doložil žákům na inspirativních příkladech z praxe úspěchy hospodaření v oblasti zemědělství a potravinářství. „Nejsou to příběhy nedostižné, není to o velkých investicích, ale jsou to jednoduché nápady dotažené do konce,“ prohlásil Marian Jurečka. „Přeji vám po skončení školy, abyste viděli, že práce nejenom v zemědělské prvovýrobě, ale i v potravinářství, vás může nejenom slušně živit, ale i naplňovat.“

Po skončení diskuse přijal ministr zemědělství pozvání na oběd připravený žáky školy pod vedením učitelů odborného výcviku ve školském penzionu s příznačným názvem „V Oboře“. Tady proběhla také rozsáhlá diskuse s odborníky a zástupci Krajské Agrární komory Plzeň a Zemědělského svazu ČR.

Během dopoledního programu Marian Jurečka navštívil dvě soukromé farmy v Mířkově a v Dolní Lhotě u Janovic. Svůj pobyt v Plzeňském kraji zakončil besedou s občany, podnikateli v zemědělství a zástupci města v Nýrsku.

Fotogalerie: