Ministři se v Plzni zavázali k rozvíjení česko-bavorského příhraničí

obrazek
20. srpna 2014 15:00, aktualizováno 14:00, Mgr. René Zeithaml

Za účelem podpisu dokumentu zavazujícího ke společné koncepci rozvoje česko-bavorského příhraničí se 5. června 2014 na Krajském úřadě Plzeňského kraje setkali ministři z české a bavorské strany. Českou republiku zastupovala ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, ze sousedního Bavorska přijel bavorský státní ministr financí, rozvoje země a vlasti Markus Söder.

Ministryně Věra Jourová ocenila spolupráci, která byla dosud dosažena. „Mám radost, že dnes podepisujeme koncepci spolupráce pro další období. Tím práce nekončí, ale naopak začíná. Budeme nyní společně diskutovat o vytvoření pracovní skupiny, která bude pracovat na tématech, která jsou ve smlouvě uvedena," řekla před podpisem dohody Věra Jourová. V podobném duchu hovořil také ministr Markus Söder, který zmínil kulturní i historické vazby mezi oběma zeměmi a také důležitost společně pracovat na oživení příhraničních oblastí. „Máme mnoho bilaterálních projektů v příhraniční sféře, ale chceme, aby spolupráce měla novou dynamiku, a to na úrovni nejen lokální, ale i státní," uvedl ministr Markus Söder.

Podpisem dokumentu s názvem Prohlášení o záměru ad "Koncepce rozvoje česko-bavorského příhraničí" se zavazuje Česká republika a Svobodný stát Bavorsko ke zpracování společné Koncepce rozvoje česko-bavorského příhraničí. Společným cílem obou zemí je podpora atraktivních a konkurenceschopných měst a regionů. Koncepce má mimo jiné obsahovat následující témata: vybudování hospodářského a investičního prostoru orientovaného na budoucnost, vytvoření nezávislého kulturního a vědeckého prostoru a vybudování hospodářského, kulturního a sociálního propojení v regionu. Budoucí dokument má zahrnovat bavorské vládní obvody Horní Franky, Horní Falc, Dolní Bavorsko a české kraje - Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský. Setkání se proto zúčastnili také nejvyšší zástupci zmíněných regionů. Plzeňský kraj zastupoval hejtman Václav Šlajs, Karlovarský kraj hejtman Josef Novotný a z Jihočeského kraje byl vyslán vedoucí odboru regionálního rozvoje Luboš Průcha. Za německou stranu se zúčastnil vládní prezident Horní Falce Axel Bartelt, vládní prezident Horních Franků Wilhelm Wenning a vládní prezident Dolního Bavorska Heinz Grunwald.

Na regionální úrovni spolupracuje Plzeňský kraj dlouhodobě s Horní Falcí a vzájemnou spolupráci chválil nejen vládní prezident Axel Bartelt, ale také hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. „S Horní Falcí máme nadstandardní vztahy, není to již jen partnerství, ale i přátelství. Fakt, že Plzeňský kraj má nejlepší socioekonomické výsledky ve srovnání s ostatními kraji, je také zásluhou spolupráce mezi naším regionem a německými sousedy," zhodnotil hejtman Václav Šlajs.

Fotogalerie:

         

Foto: Jindra Radová