Na gymnáziu a ve střední škole ve Stříbře přivítali hejtmana

obrazek
02. února 2016 16:36, aktualizováno 15:36, Mgr. Alena Marešová

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs pokračuje v návštěvách středních škol, které zřizuje Plzeňský kraj. V úterý 2. února 2016 zavítal na Gymnázium, Stříbro a Střední odbornou školu, Stříbro. Hejtman se setkal s pedagogy a hovořil také s žáky.

Na stříbrském gymnáziu přivítal hejtmana a radního Jaroslava Šobra ředitel školy Milan Deredimos a v úvodu setkání jeseznámil s historií školy. Gymnázium a Obchodní akademie, Stříbro sídlí ve dvacet let staré budově, která byla vystavěna přímo jako školní budova. Školu navštěvuje v současné době 324 žáků, kteří jsou rozděleni do 12 tříd (4 třídy obchodní akademie a 8 tříd gymnázia). Na gymnáziu vyučuje 28 pedagogů. Dle vyjádření ředitele je u gymnazistů je 100% úspěšnost složení maturitní zkoušky, na obchodní akademii odkládá maturitu na zářijové termíny jen několik žáků.

Hejtman se při návštěvě školy setkal s pedagogy, se kterými hovořil na témata kolem financování školství, platů učitelů a také například o budoucnosti absolventů humanitních a technických oborů. Zajímavá byla debata se zástupci Rady studentů, kteří se hejtmana ptali například na jeho názor na primárky v USA, inkluzi ve školství nebo také jak tráví svůj volný čas. Tvůrci studentské firmy z řad žáků školy měli možnost hejtmanovi představit svoji činnost a úspěchy, jež nasbírali na studentských soutěžích. Hejtman spolu s radním na závěr navštívili prostory školy včetně laboratoří, které byly zrekonstruovány a vybaveny díky dotacím z EU.

Střední odbornou školu, Stříbro představila hejtmanovi a radnímu ředitelka školy Jarmila Kánská. V současné době školu navštěvuje 170 studentů, kteří studují ve třech maturitních oborech. Budova, ve které škola sídlí, je stará více než 100 let a v letošním roce je plánována rozsáhlá oprava střechy. Dle slov ředitelky se škola snaží čerpat v rámci možností evropské dotace, za poslední roky činila celková výše dotací z EU cca 5 milionů korun.

Hejtman se i na střední škole setkal s pedagogy, se kterými debatoval o tématech týkajících se školství a navštívil v učebnách také studenty. Na programu byla prohlídka počítačové učebny a chemické laboratoře.

Fotogalerie: