Nádvoří Plzeňského Prazdroje ožilo gastronomickou akcí Chutě Evropského regionu Dunaj - Vltava

obrazek
29. května 2015 15:00, aktualizováno 14:00, Bc. Eva Mertlová

Nádvoří Plzeňského Prazdroje ožilo v pátek 29. května 2015 gastronomickou akcí Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava, jejíž součástí byl také 5. ročník Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje. Hejtman Václav Šlajs zde slavnostně předal vítězům soutěže o Regionální potravinu Plzeňského kraje ceny.

"Věříme, že právě značka Regionální potravina Plzeňského kraje pomůže výrobcům udržet dobrou cenu a zákazníkům zaručí kvalitní výrobek z Plzeňského kraje," uvedl hejtman Václav Šlajs při předávání cen vítězům soutěže regionálních potravin. Mezi oceněnými byla také Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy, zřizovaná Plzeňským krajem, která získala značku Regionální potravina Plzeňského kraje s výrobkem cukrářským a to Klatovské duo řezy.

Vítězové Regionální potravina Plzeňského kraje:

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - PŘEŠÍNSKÁ JÁTROVÁ PAŠTIKA ZAUZENÁ HEREJK s.r.o.

Masné výrobky trvanlivé - Brodská klobása MASO WEST s.r.o.

Sýry včetně tvarohu - Přírodní sýr Soukromá farma Holštýn – Minimlékárna JOMA

Pekařské výrobky včetně těstovin - Kváskový chléb pšenično-žitný Pekařství U Seberů

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Klatovské duo řezy SŠZP Klatovy, Národních mučedníků 141

Alkoholické a nealkoholické nápoje - Nebílovský mošt – PŘÍCHUŤ JABLKO HRUŠKA LUKRENA a.s.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Lahodný křimický zelný salát s koprem Ing. Jaroslav Lobkowicz

Ostatní - Jahodová zmrzlina Pavel Štáhlích

Další ocenění:

Pohár hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse

Výrobce

Výrobek

Stará škola, spol. s.r.o.

Chudenický minipivovar

Houwárek, světlý ležák plzeňského typu, 12°

Pohár radního Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství Ing. Václava Štekla

Výrobce

Výrobek

Plzák z Plzně s.r.o.

Hovězí sušené maso, plátky hovězího sušeného masa bez umělých dochucovadel a přidaných látek. Maso je trvanlivé. K výrobě je použito prvotřídní hovězí maso, které se ručně opracovává. Nařezané, okořeněné plátky masa jsou pomalu uzené v tradiční udírně na dřevě ovocných stromů (třešeň, švestka).

Pohár předsedy Krajské agrární komory Plzeň Ing. Jaroslava Šímy

Výrobce

Výrobek

Jatky Blovice, s.r.o.

Chejlava salám je vyráběn ze speciálně vybírané a tříděné suroviny z hovězího a vepřového masa. Výrobek je pojmenován po Národní přírodní rezervaci Chejlava, která se rozprostírá nedaleko Blovic.

Pohár Evropského regionu Dunaj – Vltava člen Prezídia ERDV Ivo Grüner

Výrobce

Výrobek

Řeznictví a uzenářství Herejk s.r.o.

Přešínský farmářský párek, od ostatních párků se liší nejen svojí specifickou chutí, ale především hrubším masovým složením.

Pohár předsedy MAS Pošumaví z.s. Ing. Tomáš Zelený

Výrobce

Výrobek

František Strnad – horský hotel Belveder

Belgrádl, polotmavý ležák 12°, nepasterizované a nefiltrované pivo, pivo je vařené dle starých receptur

Pohár předsedy správní rady Úhlavy o.p.s. Ing. Pavla Honzíka

Výrobce

Výrobek

Sark´s international, s.r.o.

Jablečné chutney se hodí zejména k bílému masu a jemným sýrům, lahodné a lehce pikantní vyráběné na Šumavě ručně podle vlastní receptury, k výrobě jsou použity vybraná česká jablka Bohemia, sebraná přímo v regionu výrobce.

V letošním roce se o titul Regionální potravina ucházelo 78 produktů od 31 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky. Vítěz soutěže získává možnost zdarma po dobu čtyř let užívat značku Regionální potravina Plzeňského kraje.

Na své si přišli také malí návštěvníci akce, které bavili Majda z Kouzelné školky a moderátor Petr Vacek zpěvem i tancem. Pro milovníky ochutnávek byly na nádvoří připraveny stánky jednotlivých přátelských regionů Evropského regionu Dunaj – Vltava, který reprezentovaly české, rakouské i německé regiony. Pochlubit se s kuchařským uměním přišli také členové Národního týmu kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky i vítěz soutěže Vaříme to slow, tým Hotelové školy, Plzeň.

Celá akce, která se uskutečnila také díky významné finanční podpoře společnosti NET4GAS, se koná v rámci letošního předsednictví Plzeňského kraje v Evropském regionu Dunaj-Vltava (ERDV).

ERDV byl založen v roce 2012. Partnerskými regiony v ERDV jsou Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Vysočina, Horní Falc, Dolní Bavorsko s Altöttingem, Horní Rakousko a dolnorakouské oblasti Mostviertel a Waldviertel. ERDV se nachází na území o rozloze 65 tisíc km2 a žije zde 6 milionů obyvatel. Plzeňský kraj se během svého předsednictví zaměřuje především na představení tohoto regionu širší veřejnosti.

Fotogalerie