Návštěva z Východokazachstánské oblasti republiky Kazachstán v Plzeňském kraji

obrazek
19. srpna 2014 10:51, aktualizováno 09:51, Mgr. René Zeithaml

Do Plzeňského kraje zavítala na několikadenní návštěvu delegace z Východokazachstánské oblasti republiky Kazachstán. Na Krajském úřadu Plzeňského kraje se ve čtvrtek 6. března 2014 členové delegace složení jak ze zástupců samosprávy, tak z podnikatelské sféry setkali s hejtmanem Plzeňského kraje Václavem Šlajsem a členy Rady Plzeňského kraje – Zdeňkou Liškovou, Zdeňkem Honzem, Václavem Šteklem a Jaroslavem Šobrem.

V úvodu setkání jak hejtman kraje, tak vedoucí ekonomického oddělení a plánování Východokazachstánské oblasti republiky Kazachstán Yassinskaya Yelena krátce představili své regiony a přiblížili oblasti, kde by bylo možné navázat spolupráci. „Jsem velmi potěšen, že mohu zástupce z Východokazachstánské oblasti vůbec poprvé přivítat v Plzeňském kraji. Jsem přesvědčen, že v průběhu vaší návštěvy bude prostor hovořit o konkrétních možnostech spolupráce mezi oběma regiony," řekl v úvodu setkání hejtman Václav Šlajs.

Členové delegace se zajímali zejména o problematiku cestovního ruchu, oblast financování sociálních projektů a rádi by se u nás inspirovali při stavbě krytých sportovních komplexů a průmyslových zón. Zástupce podnikatelské sféry Bekbossynov Arman, předseda představenstva firmy "NC SEC" Yertis" přiblížil oblasti, kterými se jeho společnost zabývá a zmínil projekty, kde by bylo možné zapojit i české firmy.

Na programu delegace v průběhu dvou dnů (6. a 7. března 2014) jsou návštěvy a jednání ve významných firmách v Plzeňském kraji, jako Škoda Transportation, Doosan nebo Teplárna a také návštěva Západočeské univerzity. Zástupci Plzeňského kraje v doprovodu podnikatelů z regionu by měli návštěvu Východokazachstánské oblasti opětovat v září tohoto roku.

Fotogalerie: