Nejlepší zemědělec ČR je ze SŠZP Klatovy

obrazek
19. dubna 2016 08:27, aktualizováno 07:27, Petra Olivková

Václav Petrželka, žák Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech dokázal zvítězit v silné konkurenci. Získal první  místo v celostátním kole republikové soutěže studijního oboru Agropodnikání, které proběhlo pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky ve dnech 6. – 8. dubna 2016 na SOŠ a Gymnáziu ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Již 18. ročníku této soutěže se zúčastnilo 24 žáků z celé České republiky a utkali se v teoretických a praktických znalostech týkajících se živočišné a rostlinné výroby, mechanizace a ekonomiky.

Testy obsahovaly zhruba 40 otázek a byly velice náročné. Součástí praktické části rostlinné výroby bylo také poznávání rostlin, semen, škůdců, nemocí rostlin a výpočty s tím související. Žáci museli prokázat i dovednosti v práci se zvířaty a dokázat vypočítat např. odpisy, odměny, úroky; museli ovládat kalkulační vzorce. Velice těžké bylo poznávání 10 různých detailních částí strojů, které si soutěžící losovali ze 100 možných.

Žák 4. ročníku Václav Petrželka byl v praktických znalostech vyhodnocen jako třetí nejlepší z celé České republiky a ve znalostech teoretických dosáhl na metu nejvyšší. „Je to obrovský úspěch, se kterým je spojena jedna záležitost, a to ta, že vítězná škola další ročník republikové soutěže pořádá,“ uvedl Ing. Vladislav Smolík, ředitel Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy.