Nejrychlejší hasič světa se setkal s hejtmanem

obrazek
22. srpna 2017 15:53, aktualizováno 14:53, Bc. Eva Mertlová

V srpnu se v americkém Los Angeles  odehrály Světové hasičské a policejní hry, na nichž zazářil také reprezentant z Domažlicka Pavek Kouřík. Mladý profesionální hasič se stal nejrychlejším hasičem světa v konkurenci osmi desítek dalších profesionálů z celého světa. Svými úspěchy profesními i sportovními se pochlubil hejtmanovi Plzeňského kraje Josefu Bernardovi na krajském úřadě v úterý 22. srpna.

V jednotlivcích si Pavek Kouřík z výjezdové stanice Domažlice odnesl šesté místo. Zlatou medaili získal v disciplíně Ultimate Firefighter, což je obdoba u nás známé soutěže TFA. Svým výkonem 12 minut a 7 sekund při výstupu do 62. patra s plnou výbavou profesionálního hasiče překvapil desítky soupeřů, jen těsně za ním o 5 sekund skončil další Čech. Pod hranici 13 minut se pak už nikdo ze závodníků nedostal. Pavel Kouřík se hasičskému sportu věnuje od dětství. "Byl jsem dobrovolný hasič od malinka. Když jsem se pak jako velký dostal k nějakým výjezdům, řekl jsem si, to mě bude bavit," popsal svou cestu k povolání mladý hasič. Trénuje zhruba šestkrát týdně, k tomu hraje hokej a pracuje na plný úvazek. "Na jiné záliby tak nezbývá čas," doplňuje Pavel Kouřík s tím, že být hasičem je jeho povolání snů.

Hejtman Josef Bernard poděkoval nejrychlejšímu hasiči světa předáním pamětní medaile a děkovného listu s drobnými dárky. "Povolání hasiče je náročné a často nedoceněné i přesto, že jak profesionální tak i dobrovolní hasiči často jsou první na místě zásahu. V malých obcích jsou to právě dobrovolní hasiči, kteří udávají tempo společenského i sportovního života. A je vidět, že se jejich práce zúročí, když mladí lidé jako je Pavel Kouřík jsou tak úspěšní," uvedl Josef Bernard.