Oslavy osvobození v Plzeňském kraji doplnily pietní akty

obrazek
06. května 2015 18:50, aktualizováno 17:50, Bc. Eva Mertlová

V letošním roce si připomínáme 70. výročí konce 2. světové války. Také na mnoha místech Plzeňského kraje se proto uskutečnilo několik pietních aktů k uctění památek obětí konfliktu, který si vyžádal miliony mrtvých civilistů i vojáků.

První sváteční den v květnu se v Dílech na Domažlicku uskutečnilo slavnostní odhalení památníku padlým americkým vojákům i českým obětem. Památník v centru obce, na který přispěl také Plzeňský kraj, je doplněn výstavou o amerických vojácích, kteří se podíleli na osvobození právě malé obce Díly a položili zde také život. Odhalení i samotného uctění památky obětí války se zúčastnil též pamětník - veterán, jehož přátelé zde padli, a americký velvyslanec. Plzeňský kraj zastupoval hejtman Václav Šlajs. Ještě týž den se hejtman účastnil také vzpomínkové akce v Dobřanech, kde na náměstí byl slavnostně odhalen památník Slzy válek autora Václava Fialy. Po uctění památky položením květin k odhalenému památníku zazněla hymna České republiky živě v podání sólistky.

"Musíme si položit otázku, proč války vznikají, a především si tyto hrůzy stále připomínat. Jsem velice rád, že žijeme v krásné zemi, v míru a mnohdy si to vůbec neuvědomujeme. O to silněji bychom s úctou a pokorou měli vzpomínat na oběti válečných hrůz," uvedl hejtman Václav Šlajs při svém proslovu na dobřanském náměstí.

Uctění památky obětí celosvětového konfliktu se uskutečnilo první květnový den také v Klenčí pod Čerchovem. Za Plzeňský kraj zde obětem války položil květiny radní Václav Štekl. 

V sobotu 2. května si 70. výročí osvobození a též památku obětí válečného konfliktu připomněli v Tachově. Květiny za Plzeňský kraj k pomníku obětem položili hejtman Václav Šlajs a jeho náměstek Jiří Struček.

V dopoledních hodinách v úterý 5. května se na klatovském náměstí uskutečnily oslavy osvobození města Klatovy. Ty zahájili nástupem členové 142. praporu oprav, který je součástí logistické podpory Armády ČR v Klatovech. Za Plzeňský kraj se oslav zúčastnil hejtman Václav Šlajs, který také položením květin u radnice uctil památku obětí 2. světové války.

V úterý se také uskutečnil pietní akt na náměstí Míru v Plzni u památníku Obětem 2. světové války a padlým československým a spojeneckým letcům, jehož se za Plzeňský kraj zúčastnili a památku obětí tím uctili náměstci hejtmana Jiří Struček a Ivo Grüner. Starosta centrálního obvodu západočeské metropole také předal přítomným veteránům pamětní medaile. "Je důležité si tyto momenty připomínat, abychom si uvědomili, co máme, že žijeme v míru, můžeme se svobodně rozhodovat, cestovat, vychovávat své děti, že už sedm desítek let se nemusíme bezprostředně bát o své životy," uvedl Jiří Struček ve svém proslovu.

Pomyslnou třešničkou na dortu letošních oslav byl pietní akt u pomníku Díky, Ameriko, který završil oslavy osvobození ve středu 6. května v Plzni. U příležitosti této významné události se v Plzni sešla řada osobností veřejného života. Kromě veteránů, kteří jsou každoročně hosty oslav svobody, přijeli uctít památku vojáků i civilistů nejen z Československa premiér Bohuslav Sobotka, místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický, ministr vnitra a bývalý hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, velvyslanec USA Andrew Schapiro, zástupci belgické i americké armády, Armády ČR, policistů. Nechyběli samozřejmě zástupci Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Václavem Šlajsem a také členové Rady města Plzně v čele s primátorem Martinem Zrzaveckým. Mezi přítomnými veterány, kteří osobně také položili věnec k pomníku Díky, Ameriko, byl též Američan, jež oslaví 100. narozeniny, nebo vnuk generála Pattona.

Fotogalerie