Plavec Jan Šefl se řadí mezi sportovní osobnosti kraje

obrazek
27. ledna 2015 16:49, aktualizováno 15:49, Bc. Eva Mertlová

Plzeňan a úspěšný reprezentant České republiky v plavání Jan Šefl přijal pozvání hejtmana na krajský úřad, kam dorazil v doprovodu hlavního trenéra PK Slávia VŠ Plzeň Lukáše Luhového a předsedy klubu PK Slávia VŠ Plzeň Tomáše Kotory. Hejtman plavci předal pamětní medaili a poděkoval za vynikající reprezentaci Plzeňského kraje.

Stalo se již tradicí, že hejtman přijímá úspěšné sportovce regionu, kam bezpochyby patří i plzeňský rodák Jan Šefl, kterého hejtman přijal v úterý 27. 1. 2015. "Je mi potěšením setkat se s úspěšným rekordmanem v plavání a poděkovat mu za reprezentaci nejen Plzeňského kraje, ale i České republiky," uvedl hejtman na začátku setkání.

Jan Šefl drží český rekord na 200 metrů na dlouhém bazénu z roku 2009. "Rekord z roku 2009 se mi zatím nepodařilo překonat, ale stále na tom pracuji," říká s úsměvem plavec. Svoje plavecké začátky má spojené s bazénem na Slovanech. Úspěchy sbíral už v žákovských kategoriích a ani nyní nemá o zlaté medaile nouzi. "Vzpomínám si, že v žákovské kategorii jsem získal šest medailí z mistrovství České republiky a stejný počet medailí mám i v té seniorské," dodává Šefl, který v současné době studuje a trénuje v Praze.

Při setkání padla také zmínka o podmínkách pro rozvoj plaveckého sportu v regionu. "Obecně by se dalo říci, že plzeňský plavecký klub je třetí nejlepší v republice. Děláme všechno proto, abychom vytvořili dobré podmínky pro výchovu, ale také udržení vrcholových plavců," uvedl Tomáš Kotora a zároveň dodal, že velký podíl na tom má spolupráce se Sportovním gymnáziem, Plzeň.

Společného setkání se kromě hejtmana Václava Šlajse zúčastnil také náměstek hejtmana Jiří Struček, náměstkyně Zdeňka Lišková a radní Jaroslav Šobr.

Jan Šefl

Čtyřiadvacetiletý Plzeňan Jan Šefl se může pochlubit nemalými úspěchy. V loňském roce si na mistrovství světa v Kataru připsal český rekord v polohovém závodu na 100 metrů s časem 53:38, s nímž skončil na 14. místě. V roce 2013 v dánském Herningu skončil na 15. místě v polohovém závodě na 100m a na 17. místě motýlkářské tratě. První místa mu už tradičně patřila na mistrovství republiky v zimě roku 2014, Letní mistrovství ČR téhož roku završil dvěma stříbry a třemi zlatými medailemi, kdy byl neodmyslitelnou součástí štafet.

Oddíl plavání PK Slávia VŠ Plzeň, který Jan Šefl reprezentuje, vznikl v roce 1986. Patří mezi čtyři nejsilnější kluby v ČR a jeho členové se velmi často umisťují na předních místech domácích i mezinárodních soutěží. K nejúspěšnějším členům klubu patří kromě Jana Šefla také Jan Kutil, Petra Laudová a Nicole Nová, kteří pravidelně sbírají medaile v kategorii dospělých. Plzeňský plavecký klub je také pořadatelem různých závodů mezi jinými Plzeňské sprinty, které jsou zařazeny do seriálu Českého poháru, či zimní Mistrovství ČR na krátkém bazénu.

 

Fotogalerie