Plzeň hostila třetí největší cestovatelský veletrh v ČR ITEP

obrazek
29. září 2014 16:38, aktualizováno 15:38, Mgr. René Zeithaml

Západočeská metropole má za sebou největší cestovatelskou událost. Plzeň hostila od 25. do 27. září 2014 veletrh cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP. Po tři dny proudily do plzeňské Městské haly na Slovanech stovky lidí. Jubilejní desátý ročník veletrhu ITEP zaznamenal rekordní návštěvnost nejen v počtu příchozích návštěvníků, ale i v počtu vystavovatelů.

Milovníci turistiky a cestování si přišli opravdu na své. Celkem 115 vystavovatelů nabízelo na letošním ITEPu cestovní brožury, turistické mapy, cykloprůvodce, prospekty, katalogy apod. Vystavovaly města, muzea, turistické organizace, cestovní kanceláře, destinace, lázně, nechyběl stánek Plzeňského kraje a města Plzeň. „ITEP je veletrh mezinárodní, takže zde jsou také zahraniční vystavovatelé. Letos jsme měli vystavovatele až z Číny, prezentovala se partnerská provincie Plzeňského kraje Zhejiang. Dále tu byli vystavovatelé z Rakouska, Německa a Slovenska," uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 Jiří Struček.

Za dobu své existence se veletrh ITEP stal třetím největším v celé ČR. A lidé si ho velmi oblíbili. Veletrh totiž není jen o letácích a turistických brožurách. Po tři dny na podiu i ve venkovních prostorech probíhá velmi nabitý program. "Jsem zde již třetím rokem, letos prvně jdu už v první den. Mám ráda turistiku a čerpám tady inspiraci, také se mi líbí řemesla a posedím i u pěkné hudby," prozradila paní Jana z Plzně. Právě řemesla se letos představila ještě ve větší míře.

Obrovský úspěch zaznamenala také jedna novinka, tou bylo Křeslo pro hosta. Hostilo například plzeňského herce a dabéra Martina Stránského. Velmi zaujalo vyprávění plzeňského horolezce a pokořitele druhé nejvyšší hory světa K2 Jiřího Trávníčka.

Na své si přišly na ITEPu i děti. Měly možnost vyzkoušet si řemeslné činnosti, podívat se na zvířátka, zabavily si při interaktivní expozici plzeňské Techmanie a nechyběl dětský koutek. „Moc se mi tu líbí, pohladil jsem si hada a želvy," usmíval se sedmiletý Dominik u expozice plzeňské ZOO. Jubilejní desátý ročník navštívili také studenti středních škol. Těm patřilo hlavně páteční dopoledne.

A ještě jedním nej se může letošní ITEP pochlubit – největší frontou. Ještě než se totiž otevřely ve čtvrtek brány veletrhu, stála před halou na Slovanech obrovská fronta nedočkavých milovníků turistiky.

Fotogalerie: