Plzeňská zoologická a botanická zahrada představila japonskou kulturu

obrazek
22. května 2017 16:18, aktualizováno 15:18, Mgr. Jana Filípková

Pod záštitou a za účasti náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivany Bartošové a 1. náměstka primátora města Plzně Martina Baxy proběhly již po třinácté Dny japonské kultury, a to v sobotu 20. a v neděli 21. května 2017 v prostoru Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

„Jsem přesvědčená, že nejsem jediná, kdo vnímá plzeňské Dny japonské kultury již jako tradiční, květnovou akci. Během jarního víkendu se prostory zoologické a botanické zahrady tak stanou místem, kde lze ochutnat japonské speciality anebo sledovat samurajskou show. Jsem ráda, že se každoročně zapojují i naše školy, a to konkrétně Základní škola a Odborná škola Horšovský Týn nabízející japonské sladké i slané speciality připravené žáky, ale i ikebanu nebo keramiku, a Výchovný ústav a Dětský domov se školou z Hostouně. Jejich žáci přímo na místě vyrábějí sushi a také návštěvníkům nabízejí japonské zelené čaje,“ popisuje Ivana Barotošová letošní, třináctý ročník. Ta také ocenila, že „speciality japonské kuchyně mají zájemci možnost nejen ochutnat, ale také díky zapojení žáků výše zmiňovaných škol se podívají i na to, jak vznikají a jaké suroviny se k jejich přípravě používají.“

Letošní festival země vycházejícího slunce opět nabídl pestré defilé samurajských soubojů, lukostřelby kjúdó, výroby tradiční keramiky „raku“, tvorby různých typů ikeban, papírových skládanek origami až po ukázku japonské šachové partie Shagi. Na své si pochopitelně přišli i obdivovatelé bonsají či milovníci japonské kuchyně. Na návštěvníky tradičně čekala i ukázka japonské kaligrafie. Zájemci si mohli odnést například kaligrafický papír se svým jménem v japonštině či s jiným slovem, které si zvolili. Po dvouleté odmlce se na scénu vrátil i tradiční japonský čajový obřad.

Fotogalerie: