Plzeňský kraj se představil na Generálním konzulátu ČR v Mnichově

obrazek
31. října 2017 12:24, aktualizováno 11:24, Mgr. Jana Filípková

U příležitosti státního svátku 28. října a  za přítomnosti náměstkyně hejtmana pro oblasti školství a cestovního ruchu Ivany Bartošové uspořádala generální konzulka ČR v Mnichově Kristina Larischová slavnostní večer, při kterém byl prezentován Plzeňský kraj. Jeho představitelé ještě před samotným zahájením slavnosti ve spolupráci s Českou centrálou turistického ruchu – CzechTourismem představili kraj zástupcům bavorských médií a tour operátorů.

Po úvodních projevech generální konzulky Kristiny Larischové a zástupkyně spolkové vlády pozdravila přítomné hosty i Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje. Ta je zároveň velmi osobitě pozvala do Plzeňského kraje. „Ten se pyšní bohatými lidovými tradicemi, které chceme uchovávat příštím generacím. Ať už se jedná o Chodsko, kde se dosud udržují pestrobarevné kroje, hudba, jíž vévodí dudy, specifický jazyk, tanec nebo keramika anebo další oblasti kraje, které se mohou pochlubit svými produkty lidové kultury v různých oblastech: sklářství, kovářství, košíkářství, tkalcovství, zdobení keramiky,  výroba hraček a mnoha dalších. Nesmím ale zapomenout ani na regionální potravinářské produkty z masa, mléka, ovoce, zeleniny nebo obilnin, z nichž já preferuji výborné koláče.“

Na závěr Ivana Bartošová představila i unikátní krajský projekt, Západočeské baroko. „Díky němu barokní památky představujeme nejen jako staré historické objekty, ale přibližujeme celý kontext této významné historické epochy.“ Samotný projekt byl zastoupen i na slavnostním večeru malou expozicí, která nabídla sousedům v Bavorsku rozličné množství propagačních materiálů v německém jazyce a především pozvánek k návštěvě našich památek i dnes již intenzivně připravovaného Letního barokního festivalu 2018.

Slavnostního večera byli přítomni i zástupci hlavních bavorských státních úřadů, církevních i společenských organizací včetně zástupců české menšiny v Bavorsku a tělovýchovné jednoty Sokol v Mnichově, která vznikla v roce 1973 jako sdružení krajanů žijících v Mnichově a navázala tak na tradici spolku Slovan a následných sokolských organizací v Mnichově. Zúčastnili se též zástupci konzulátů Visegrádské čtyřky i další diplomaté.

Prezentace Plzeňského kraje se těšila velkému zájmu přítomných, kteří se kromě baroka živě zajímali o různé aspekty života v našem regionu. Celý večer se nesl v příjemném a přátelském duchu a důstojně přispěl k připomenutí a oslavě 99. výročí vzniku samostatného československého státu v Bavorsku.

Fotogalerie: