Plzeňský kraj zažil žně v plaveckém bazénu

obrazek
16. června 2015 08:54, aktualizováno 08:24, Mgr. Jana Filípková

Jedním z největší sportů na Olympiádě dětí a mládeže je plavání, ve kterém se v prvním dnu udělovalo hned dvanáct sad medailí. Velké úspěchy slavila domácí výprava Plzeňského kraje.

Po dopoledním bloku rozplaveb se v odpoledních hodinách bojovalo o medaile. Na trati 50 metrů volným způsobem v kategorii starších žákyň se prosadila Tereza Muselová z Prahy, pro stříbro si doplavala Kateřina Matošková reprezentující Liberecký kraj a bronz uhájila o pouhé dvě vteřiny Kateřina Avramová z Pardubického kraje. Nejrychlejší mladší žákyní se stala Michaela Vodičková, která tak vybojovala první zlatou medaili pro Plzeňský kraj, úspěšné finále doplnila její kolegyně ze stejného kraje Kristýna Nováková beroucí bronz. Na stříbrný stupínek si vyšlápla reprezentantka Libereckého kraje, Daryna Naboichenko. Na stejné trati se bojovalo i v chlapecké kategorii. V kategorii starších žáků si dvě medaile připsal Moravskoslezský kraj zásluhou vítězného Josefa Kratochvíla a bronzového Romana Procházky. Mezi ně se vešel ještě David Tomandl z kraje Jihomoravského.

Mezi mladšími žáky nenašel přemožitele Vojtěch Šeda závodící za Ústecký kraj, ten své úspěšné odpoledne doplnil zlatem v polohovém závodu na 200 metrů. Stříbro si vyplaval Lukáš Andráši z kraje Olomouckého a bronz si poveze do Zlínského kraje Martin Ráček, který stejně jako Šeda rozšířil svou sbírku medailí o stříbro v polohovém závodu. Polohový závod na 200 metrů starších žaček ovládla Tereza Muselová z Prahy, časem 2:27.46 předčila Natálii Drahovzalovou ze Středočeského kraje a Isabelu Zekuciovou dresu kraje Karlovarského.

V závodě mladších žákyň se dařilo Ústeckému kraji, kdy jeho reprezentantky, Kamila Slabihoudová a Eliška Dvořáková, braly zlato a bronz. Stříbrnou medaili si vylovila Lucie Zubalíková z kraje Jihomoravského. Druhou zlatou medaili pro domácí kraj vybojoval starší žák Adam Karnold, na stupních ho doplnili Vojislav Štěrba v barvách Pardubického kraje spolu s Tomášem Březinou z kraje Jihomoravského. Nejdelší disciplínou bylo 400 metrů volným způsobem a radovat se mohli opět domácí. Zlato padlo na krk Tereze Polcarové, bronz Lucii Šebestové. Už druhou stříbrnou medaili si uzmula Kateřina Matošková z Libereckého kraje.

Mladším žákyním kralovala Veronika Tondrová za Středočeský kraj, za ní se seřadily Kristýna Nováková z Plzeňského kraje, která po bronzu na padesátimetrové trati dosáhla tentokrát na stříbrnou příčku, a Sára Trávníčková z Liberce. U starších žáků se vítězství dočkal Adam Hlobeň z Jihomoravského kraje, druhou příčku vybojoval Vojtěch Kupka z Prahy. Vojislav Štěrba si po stříbru z polohového závodu tentokrát odnesl bronz. V kategorii mladších žáků se z vítězství radoval Marek Souček ze Středočeského kraje, druhý skončil Filip Štafurik z Plzeňského kraje, pro který to byla již sedmá medaile z plaveckého klání.

Fotogalerie zachycující dění prvního olympijského dne 15. 6. 2015: