Pozvánka na první Czech Fashion & Design Weekend v Bruselu

14. listopadu 2012 15:42, aktualizováno 28. listopadu 2012 10:13, Mgr. Zbyněk Prokop

Zastoupení Plzeňského, Jihomoravského a Pardubického a vás spolu s Českým centrem v Bruselu srdečně zvou na první Czech Fashion & Design Weekend, který se uskuteční ve dnech 30. listopadu až 2. prosince 2012 v prostorách Plzeňského domu v Bruselu. Ze široké nabídky dámské a pánské módy, doplňků či šperků od mladých českých umělců si jistě vyberete. Designového víkendu se zúčastní prodejní galerie Harddecore, módní průmysl budou zastupovat Markéta Martíšková, Petra Pluháčková, Lada Vyvialová a Barbora Divínová a mladistvé originální sukně představí Akari. Nebudou chybět ani kabelky od návrhářky Denisy Adolfové. S porcelánovou tvorbou a šperky přijede no ne design a Lovemusic, a tak trochu jiné hračky nabídne Zvrhlý vkus. Za Plzeňský kraj se zúčastní Střední odborná škola obchodu, umění a designu z Plzně.

Harddecore je designová prodejní galerie, kterou založila v listopadu 2006 mladá módní návrhářka Josefína Bakošová. Experimentální showroom v centru Prahy prezentuje nezávislé firmy, módní návrháře a designéry jak začínající, tak již známé u nás i ve světě. Galerie představuje široké spektrum módního designu od šatů, tašek přes sklo, šperky až po nábytek, vázy nebo porcelán.

 Více informací: http://www.harddecore.cz/?page_id=352

Mladá talentovaná návrhářka Markéta Martíšková, která současně studuje prestižní školu Royal Academy of Fine Art v Antverpách, se zaměřuje na hru s barvami a materiálem. Vítězka New Fresh Style na Prague Fashion Weekend v roce 2010 se proslavila zatím svou nejznámější kolekcí „Přetvářka“, která vznikla jako její absolventská práce.

Více info: http://www.coroflot.com/marmar

Další mladý talent českého designu, Petra Pluháčková, využívá zajímavé materiály, kterým se při práci snaží ponechat jejich přirozenost. Ráda pracuje s oděvní klasikou, kterou osvěžuje nekonvenčními detaily. Do podvědomí publika se velice rychle dostala s kolekcí nesoucí název SECOND SKIN. Petra je mimo jiné držitelkou ocenění Dobrý studentský design v rámci soutěže Národní cena za studentský design.

Více info: http://www.vsup.cz/cs/people-articles/2183-petra-pluhackova

Lada Vyvialová vystudovala Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě, obor textilní design. Je držitelka titulu Výtvarník sezóny z veletrhu STYL  pro rok 1998 a ceny redakce časopisu Elle. V roce 2010 založila značku l´idée, pod kterou prezentuje autorskou tvorbu. Ve své tvorbě se zabývá každodenní estetikou, fair-trade přístupem a propaguje u žen šaty a sukně. Jako podstatné vnímá styl, nadčasovost, individualitu a radost.

Více info: http://www.ladavyvialova.cz/index2.php

Oděvní ateliér Nová róba založila v roce 2007 Barbora Divínová. Vznikl z touhy pracovat s textilním materiálem, ke kterému měla mladá návrhářka vždycky blízko. Ateliér se zaměřuje na nová střihová řešení, originální kombinaci látek a hru s tvarem a detaily. Hlavním cílem je podpořit osobnost zákaznice vhodným typem oděvu.

Více info: http://www.novaroba.com/

Klára Krchová přijede představit světlý, jasný a zářivý design, kterému dala japonské jméno Akari. Tato mladá studentka právnické fakulty v Praze zbožňuje sukně a vzhledem k tomu, že je sama nosí téměř denně, tvoří je, aby byly nejen originální a zajímavé, ale také pohodlné. Ať už hledáte sukni na výlet, pracovní schůzku, dovolenou, nebo prostě jen na odpoledne v parku, Akari vás nenechá na holičkách. 

Více informací: http://www.akari.cz/

Denisa Adolfová je mladá všestranná návrhářka působící v Belgii. Navrhuje oblečení, boty i kabelky. Vystudovala módní design na oděvní škole ESMOD International Paris (obor “nouvelle couture” ) a specializovaný kurz navrhování a vytváření bot v Atelier Chaussures u Patricie Cruiz v Paříži. Nyní dokončuje na bruselském Institutu umění a řemesel (Institut des Arts et métiers) studium v oboru brašnářství pod vedením pana Mohameda Benelcaida, který pracuje pro módní dům DELVAUX.
Během svých studií v Paříži zaujala módní značku SAGAFURS, pro kterou vytvořila kolekci kožichů, která byla prezentovana v Pekingu. Hned se svou první kolekcí bot “Coccinelle et demoiselle” se dostala do finále soutěže mladých návrhářů organizovanou francouzskou pobočkou obuvní firmy Baťa.
Díky svému úspěchu na mezinárodní scéně v Číně, kde nejvíce zaujaly její kabelky, se Denisa Adolfová v současné době nejvíce zaměřuje na navrhování tohoto doplňku. Nabízí nový koncept a originální design kabelek, ve kterém se snoubí kvalita  a nadčasovost.

No ne design to je David Pacult, Tomáš Firla, Michaela Brdová a Zuzana Holaňová. Zabývají se interiéry, vizualizacemi, projekcemi, produkty a samozřejmě porcelánem. Momentálně převládá porcelánová tvorba a převážně šperky a doplňky, ale to neznamená, že se od nich nedočkáte třeba křesel, lamp, tapet a všeho možného co je zrovna napadne.

Více info: http://www.mynone.cz/

Designérka a majitelka brněnského obchodu LoveMusic Kateřina Pletichová do Bruselu přiveze zábavné a originální zboží, zaměřeno především na ženy, ale dárek je tu možné nalézt i pro muže. Obchod vznikl na podzim roku 2009 a prezentuje výrobky výhradně českých umělců, vyrobené pouze v České republice. Přijďte se i vy zamilovat a zjistit, zda se právě LoveMusic nestane značka vašeho srdce!

Více info: http://lovemusic.cz/

Nášivky, náušnice a tak trochu jiné hračky přijede představit Zvrhlý vkus. Autorka vystudovala fakultu výtvarných umění v Brně a samostatně vystavuje od roku 2001. Její práce si mimo jiné můžete prohlédnout v Národní galerii v Praze. Výrobky lze nalézt kromě měst v ČR také v Amsterdamu nebo Berlíně. Co dodat, co kus to originál!

Více info: http://www.fler.cz/zvrhly-vkus

Střední odborná škola obchodu, užitého umění a designu v Plzni Nerudově ulici nabídne širší sortiment z prací svých studentů i prezentaci větších výtvorů, které si mohou zájemci objednat. Mottem  školy je: „Vzdělání je to, co zůstane, když člověk zapomene své vědomosti.”

Více info: http://www.nerudovka.cz

Plzeňský dům byl otevřen 1. června 2012 a sídlí v něm Zastoupení Plzeňského, Pardubického a Jihomoravského kraje. Dům byl postaven v roce 1932 významným belgickým architektem Henri van Massenhovenem. Čtyřpodlažní dům se nachází na náměstí Jamblinne de Meux nedaleko evropských institucí. Dům se během Czech Fashion & Design Weekendu promění v design market, na kterém si v předvánočním čase přijdou na své milovníci všech stylů.

Kdy: 

Pátek 30. 11. 16:00 – 20:00

Sobota 1. 12. 10:00 – 18:30

Neděle 2. 12.  10:00 – 15:00

Kde: Plzeňský dům 31, Place de Jamblinne de Meux, 1030 Brusel