Pracovní skupina sbírá data pro studii na zlepšení vody v Hracholuskách

obrazek
27. února 2018 15:15, aktualizováno 14:15, Bc. Eva Mertlová

Na krajském úřadě se v úterý 27. února sešla pracovní skupina, která se věnuje zlepšení kvality vody ve vodní nádrži Hracholusky. Členy pracovní skupiny jsou zástupci Plzeňského kraje, Krajské hygienické stanice Plzeň, České inspekce životního prostředí, Povodí Vltavy, zástupci firem, které realizují detailní studii k zavedení opatření pro zlepšení kvality vody, a starostové dotčených obcí. Detailní studie, kterou na základě výběrového řízení zpracuje sdružení společností VRV a.s. (Vodohospodářský rozvoj a výstavba) a DHI a.s. určí, jaká konkrétní opatření je třeba realizovat pro snížení vnosu fosforu a dusíku, což by se mělo projevit ve zlepšení stavu jakosti vody. Studie bude dokončena na podzim příštího roku.

Na únorovém pracovním jednání se hovořilo především o sběru dat v dotčených obcích, stavu a průtoku vody v nádrži Hracholusky během posledních let, monitoringu potřebném ke zpracování modelů pro studii, ale také o čističkách odpadních vod v menších obcích.

"Problém je to velmi složitý a jeho řešení bude vyžadovat velké finanční náklady a obrovskou součinnost členů pracovní skupiny. Nejde nám ale o to, abychom vytvořili krásné rekreační místo. Vzhledem k nárůstu počtu obyvatel kraje chceme zlepšit kvalitu vody, půdy a prostředí zde obecně. A to je běh na dlouhou trať," uvedla na jednání skupiny radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová.

Vodní nádrž Hracholusky je veřejností významně využívána k rekreaci. V posledních letech se však potýká se zhoršením kvality vody, a to v důsledku rozšíření sinic. Ty následkem rozmnožení barví vodu do zelena a výrazně pak zhoršují možnosti užívání vody občany. Příčinou rozšíření sinic je přísun živin do vodní nádrže v souvislosti s lidskou činností. Jde zejména o látky na bázi fosforu a dusíku.