Prezentační akce středních škol 2013

obrazek
19. prosince 2013 09:54, aktualizováno 14:06, Bc. Petra Síbalová

Stalo se již pravidlem a tradicí, že střední školy bezprostředně po skončení jednoho školního roku začínají připravovat školní rok nový. Rozhodující je získání dostatečného počtu zájemců pro jednotlivé obory studia. Kromě vlastních osvědčených akcí, ke kterým patří především organizování „Dnů otevřených dveří“, jsou pořádány v jednotlivých okresech prezentační akce. Na jejich přípravě se kromě škol podílejí příslušné hospodářské komory, úřady práce a další spolupracující partneři.

Tyto prezentace jsou určeny především žákům posledních ročníků základních škol, jejich pedagogům a rodičovské veřejnosti a jejich hlavním smyslem je seznámit přítomné návštěvníky s obsahem jednotlivých oborů na škole vyučovaných a formou praktických ukázek předvést, co se během studia žáci naučí a jak jsou připraveni uplatnit získané znalosti v praktickém životě.

Vedle prezentačních stánků škol prezentují své výrobní programy a výrobky firmy, které se školami aktivně spolupracují a nabízí pracovní uplatnění jejich absolventům. Zajímavé jsou i kulturní doprovodné programy, které si většinou připravují samotní žáci a které prezentace vhodně doplňují. Tradičními se staly i různé ankety a soutěže připravené pro návštěvníky uvedených akcí.

V letošním roce se konaly prezentační akce 24. října v Domažlicích, 6. listopadu v Klatovech, 12. listopadu v Tachově, 20. listopadu ve Stodě, 3. prosince v Plzni ve Středním odborném učilišti stavebním. „Úroveň všech prezentačních akcí byla velmi dobrá. Potěšil nás také velký zájem základních škol. Věřím, že uvedené akce přispějí k motivaci žáků 9. tříd při volbě jejich budoucího povolání,“ zhodnotil náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček.

Soubory ke stažení