Proběhlo Setkání dětských světů na divokém západě

obrazek
19. srpna 2014 14:45, aktualizováno 13:46, Mgr. René Zeithaml

V sobotu 24. května 2014 proběhlo za hojné účasti široké veřejnosti již tradiční "Setkání dětských světů" připravované Plzeňským krajem. Den plný zábavy pro desítky děti z dětských domovů, rehabilitačních dětských ústavů, léčeben, pro děti s handicapem i bez něj, ale i pro nejširší veřejnost se uskutečnil v prostorách westernového městečka Halter Valley nedaleko Dnešic u Přeštic.

„Jsem moc rád, že jsem zde mohl přivítat stovky lidí na akci pořádané Plzeňským krajem, kterou vnímám jako velké poděkování všem, kteří se starají o děti nejen v zařízeních zřizovaných krajem. A věřím, že to byl den plný radosti a zábavy pro širokou veřejnost, ale zejména pro děti," prohlásil hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, který se mimo jiné zmínil, že dodnes si s vnoučaty rád přečte klasické májovky.

Z dětí se tento den staly kovbojové, honáci, lovci a o dokonalou iluzi divokého západu se zasloužila celá řada připravených aktivit pod vystihujícím mottem "Divoký západ na českém západě". Děti i dospělí se vydali za dobrodružstvím divokého západu, kde se problémy řešily na místě a pravdu měl ten s nejrychlejší rukou.

Ti, kteří nenašli dostatek odvahy k jízdě na koni v revolver a bičařské show, se mohli svézt koňským spřežením. Pro všechny byla připravena řada ukázkových a soutěžních stanovišť, kde si mohli vyzkoušet házení sekyrou na cíl, střílení z luku na cíl, hod lasa na tele, hod tomahawkem, rozdělávání ohně bez sirek. Nejen pro dívky bylo určeno taneční vystoupení s výukou tanců. Ve velkém indiánském táboře s dobovými teepee se přítomní seznámili s tanečním vystoupením pow-wow a s ukázkami přirozené komunikace s koněm. Velkým zážitkem pro každého byla rodeo show, která přiblížila práci kovbojů s živými telaty a koňmi.

Vše se odehrálo v reáliích, které jakoby z oka vypadly těm, v nichž kdysi žili obyvatelé skutečného Divokého západu. Stojí zde asi dvě desítky budov, kde mj. naleznete saloon, vězení i úřadovnu šerifa. Něco k snědku si účastníci mohli koupit hned na několika místech, třeba v mexické kantýně Cactus Club.

Doprovodný zábavný program profesionálů doplnili také děti svým pečlivě připraveným hudebním a tanečním vystoupením. Celým dnem, který se konal také díky významné podpoře společnosti NET4GAS, provázel moderátor Rádia FM Plus Jonáš Novotný a vystoupily kapely Tři sestry Banditos a M.H.S.

Setkání dětských světů pořádá Plzeňský kraj již počtvrté nejenom pro radost všem dětem, ale také jako velké poděkování vychovatelkám, učitelkám a všem, kteří se o děti v krajských zařízení starají. Zároveň je to snaha o prolomení bariér během her a zábavy a smazání hranic mezi dětmi handicapovanými a zdravými.

V prvním roce se děti bavily v areálu Techmania Science Center v Plzni, kde si vyzkoušely například dílnu zručnosti, cirkusový ateliér a dokonce i třeba jaké je být pěveckou nebo taneční hvězdou na hlavní scéně.

Ve druhém ročníku pro změnu mohly létat v oblacích na letišti v Líních. Na letišti si po celý den užívaly zábavy, hudby, ale hlavně létání a pohledu na svět z výšky.

V loňském roce proběhlo setkání v jednom z nejmodernějších zábavných parků v Evropě, a to v zábavním parku Lvíček v Plzni v Černicích. Tady na ploše větší než 1 250 m² si všichni zúčastnění užili bezpočet zajímavých atrakcí, skluzavek, tobogánů a prolézaček.

Fotogalerie: