Promítání filmů pro děti a mládež z festivalu JUNIORFEST v Bruselu

obrazek
17. prosince 2013 11:50, aktualizováno 10:50, Mgr. Zbyněk Prokop

Ve dnech 13.-15.12. 2013 Plzeňský dům v Bruselu podruhé uvítal JUNIORFEST,  jehož VI. ročník proběhl v listopadu v České republice. JUNIORFEST je mezinárodní filmový festival pro děti a mládež v Plzeňském kraji.

Na letošní roční přijali pozvání do Bruselu velikáni českého filmu herec Viktor Preiss a režisér Zdeněk Zelenka, kteří zde společně uvedli novou pohádku Duch nad zlato natočenou na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena "Křesadlo". Po promítání si diváci mohli vychutnat posezení s oběma umělci, kteří ochotně odpovídali na jejich otázky a rozdávali podpisy.

Viktor Preiss v Plzeňském domě v BruseluViktor Preiss a Zdeněk Zelenka v Plzeňském domě v Bruseluautogramiáda

V neděli navštívil Plzeňský dům také belgický režisér Gert Embrechts (režisér filmu "Do toho, Eddy!"), který si přišel vyzvednou cenu JUNIORFESTu Zlatou rafičku.

Gert Embrechts, ředitelka JUNIORFEST Judita Soukupová a zástupce PK v Bruselu Z. Prokop

Tým JUNIORFESTu připravil pro děti také zábavné doprovodné aktivity a hry, které si ale užili i mnozí dospělí návštěvníci - každý z hostů si tak například mohl namalovat a vyrobit vlastní odznáček nebo barevnou ozdobu na tužku. Návštěvnost byla vysoká a jako v loňském roce Plzeňský dům obdržel vynikající ohlasy, a proto se můžeme těšit na další setkání i v příštím roce. 

Program promítání byl následovný:

Pátek, 13.12.2013 od 18:00 hod. -  Čtyřlístek ve službách krále (2013, délka 90 min.)

 čtyřlístek posterPopulární komiksový seriál ČTYŘLÍSTEK oslavil letos už 40 let od svého „narození“, prvního vydání kresleného příběhu autora a výtvarníka Jaroslava Němečka. Teprve nyní se však Fifinka, Myšpulín , Piňďa a Bobík dostávají na filmové plátno – a to v dobrodružném příběhu autorů Josefa a Hany Lamkových, dynamickém, vtipném, moderním se spoustou humorných a gagových situací, nečekaných zápletek a překvapení.

Malý výlet do Prahy nabídne Čtyřlístku úžasné setkání – na Karlově mostě je nejdříve přepadne obživlý lev ze sochy Bruncvíka, který je pak zavede do podzemních chodeb pražského Hradu, kde se setkají se samotným císařem Rudolfem! Ten podnikl cestu časem z minulosti do přítomnosti, protože podle předpovědí věhlasných císařských astrologů jenom Čtyřlístek může získat císaři zázračný kámen mudrců a zachránit tak císaři život i korunovační klenoty, o které usiluje proradný alchymista Kelly. A tak se rozběhne kolotoč neuvěřitelných střetů, konfliktů a peripetií, Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík se dostanou i na císařský dvůr, kde jim doslova půjde o život… Ale nebyl by to Čtyřlístek, kdyby díky svému důvtipu a vynalézavosti nevyřešil všechny nástrahy i nečekané překážky a nezachránil nejen císaře, korunovační klenoty ale i celou zeměkouli od návratu do doby ledové. 
Císař Rudolf se vrací do minulosti sice bez kamene mudrců, ale moudřejší o poznání, že přátelství a odvaha jsou cennější než zlato.(oficiální text distributora)

http://www.csfd.cz/film/265749-ctyrlistek-ve-sluzbach-krale/

Sobota, 14.12.2013 od 17:00 hod. - Duch nad zlato s účastí Viktora Preisse a Zdeňka Zelenky na následnou debatu s hosty

Výpravný film Zdeňka Zelenky na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena Křesadlo začíná jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu, kde tulák Vojta náhodou objeví v podzemí zlatý poklad, který hlídá tajemný duch. Získá přitom také křesadlo, pomocí kterého lze ducha přivolat a nechat si od něj cokoli přinést. Více než zlato ale Vojtu zajímá krásná princezna, o které slyšel jenom vyprávět. Duchovi je Vojta sympatický, a tak se rozhodne mu pomoci. Když už se zdá, že příběh směřuje ke šťastnému konci, všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma, která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala.(oficiální text distributora)

http://www.csfd.cz/film/344932-duch-nad-zlato/galerie/?type=1

Neděle, 15.2.2013 od 16:00 hod. - Kovář z podlesí (2013, délka 85 min.)

Podlesí je malá vesnička, kterou se před lety přehnala válka s Turkem. Dobré houbové víly byly tehdy požádány o pomoc, ale protože vykonaly dobro i zlo zároveň, byly potrestány a staly se z nich houbové baby. A na Podlesí za to padla kletba. Teď přišel čas vše napravit, ale ve vsi se objevil Drak. A tak zatímco se Toník snaží zachránit svou milou Bětku ze spárů zlých víl, jeho strýc Kovář se, se svými zaměstnanci Veverkou a Křečkem, vypraví na Draka. Hlavní myšlenkou pohádky je, že se zlem nelze bojovat hrubou silou, ale naopak – rozumem, srdcem a odvahou. Kovář z Podlesí má poklidné tempo klasických pohádek a bez zbytečného spěchu vypráví příběh, ve kterém jde, jako v každé pohádce, o souboj dobra a zla. A protože je to „pohádka, ve které je všechno tak trochu jinak“ není ani dobro a zlo až tak úplně jednoznačné, a stejně jako děj filmu, je i jeho závěr nečekaný a originální.(oficiální text distributora)

http://www.csfd.cz/film/316347-kovar-z-podlesi/

Více o festivalu samotném naleznete na stránkách www.juniorfest.cz.