Rada Plzeňského kraje se sešla s novým vedením města Plzně

obrazek
11. února 2015 16:39, aktualizováno 15:39, Bc. Eva Mertlová

Druhá etapa západního okruhu, spolupráce na projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, podpora technického vzdělávání či problematika převodu či prodeje budov v majetku města. To je stručný výčet témat, nad kterými se ve středu 11. února 2015 sešli radní Plzeňského kraje s radními města Plzně. Zmíněné problémy představitelé kraje a města prodiskutovali a dohodli se na společných jednáních konkrétních členů rady k daným problémům.

Na společném jednání se v novém složení Rady města Plzně setkali představitelé kraje a města vůbec poprvé. V loňském roce se společné jednání uskutečnilo v budově Magistrátu města Plzně, proto nyní se role hostitele ujal Plzeňský kraj. Cílem jednání byla vzájemná informovanost, ale také možnost diskuze nad společnými tématy. "Město Plzeň je klíčové pro rozvoj kraje, a proto budeme ve společných setkáváních pokračovat i do budoucna. Na dnešním jednání bylo otevřeno mnoho témat a stanoveny konkrétní termíny, kdy bychom mohli mít první výstupy," uvedl hejtman Václav Šlajs. Jeho slova podpořil primátor města Plzně Martin Zrzavecký: "Kraj a město musí pracovat společně, aby bylo možné realizovat velké projekty jako je například západní obchvat Plzně nebo projekt Plzeň - Evropské hlavním město kultury 2015."

Projednávaná témata:

Oblast dopravy

  • Radní projednali přípravu II. etapy západního obchvatu Plzně. Do roku 2017 by se mělo městu podařit vykoupit pozemky pod plánovanou komunikací. Další jednání se budou týkat financování stavby, na kterém se bude podílet také Plzeňský kraj. V souvislosti se stavbou obchvatu již kraj a město uzavřeli memorandum o spolupráci a připravuje se také tzv. koordinační smlouva mezi městem Plzeň a Plzeňským krajem. Podle odhadů by stavba západního okruhu mohla být hotová v roce 2021.
  • Radní města Plzně informovali o plánech budovat postupně přestupní uzly veřejné dopravy v blízkosti centra města, aby se odlehčila automobilová doprava.
  • Společným tématem byla také rekonstrukce tramvajového tělesa na Karlovarské ulici (od Studentské na konečnou), kde by byla nutná finanční spoluúčast Plzeňského kraje, a plány na opravu Pattonova mostu v centru Plzně.
  • Další informace z oblasti dopravy se týkaly dopravních staveb na území města Plzně, které budou realizovány ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic.

Oblast majetku

  • Radní města Plzně informovali o problematice při nakládání s byty na Sylvánu a požádali zástupce kraje o pomoc při jednání se státem. Město Plzeň má nyní 280 bytů v režimu prodeje po 20 letech, požadavek je na odprodej bytů již po 10 letech.
  • Radní PK informovali o postupu obnovy objektu na Klatovské 110 (Loosovy interiéry). Kraj se bude ucházet o dotace na rekonstrukci v dalším plánovacím období.
  • V brzké době se uskuteční jednání o převodu (nebo koupi) objektu ve Zborovské ulici 40 do majetku Plzeňského kraje a také o možné koupi budovy Masarykova gymnázia v Plzni.

Oblast technického vzdělávání

  • Na obou stranách panuje vzájemná shoda v podpoře technického vzdělávání. Do projektů na podporu technického vzdělávání se budou zapojovat také základní školy.

Projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015

  • Radní společně zhodnotili úvodní ceremoniál zahájení projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 a potvrdili vzájemnou spolupráci po celou dobu realizace projektu. Jednou z akcí, kde je Plzeňský kraj významně zapojen je akce s názvem 9 týdnů baroka.