Radní Plzeňského kraje uctili v Itálii padlé legionáře

obrazek
25. září 2018 12:03, aktualizováno 11:03, Mgr. René Zeithaml

Delegace z Plzeňského kraje vedená hejtmanem Josefem Bernardem uctila v Itálii památku padlých legionářů. Spolu s hejtmanem, náměstkyní Marcelou Krejsovou a náměstkem Pavlem Čížkem se pietních aktů zúčastnili také členové Krajského parlamentu dětí a mládeže Plzeňského kraje.

O víkendu krajská delegace spolu se studenty uctila památku Antonína Štorcha a Leopolda Jeřábka v italské Rivě. Na programu návštěvy oblasti Trento, kde čeští legionáři bojovali, byl mimo jiné i výstup na Doss Alto, kde se odehrávaly za první světové války krvavé boje. Na Doss Alto vystoupil hejtman spolu se studenty, Alpiníky a členy České obce legionářské.

Slavnostní pietní akt se pak uskutečnil v neděli 23. září 2018, kdy nejprve členové rady spolu se studenty navštívili osárium v obci Rovereto, kde byly položeny věnce na památku padlých. Poté následoval hlavní program, který začínal mší v kostele ve městě Arco, odkud vyrazil průvod k nové soše sv. Václava a pokračoval k památníku popravených československých legionářů. Zde byli popraveni 22. září 1918 – Antonín Ježek, Karel Nováček, Jiří Schlegl a Václav Svoboda. Obou nedělních pietních aktů se zúčastnil také ministr obrany ČR Lubomír Metnar.

Fotogalerie: