Regionální stálá konference má zlepšit čerpání peněz z EU

obrazek
13. ledna 2015 15:31, aktualizováno 14:31, Bc. Eva Mertlová

V budově Krajského úřadu Plzeňského kraje se 7. ledna 2015 uskutečnilo 1. jednání Regionální stálé konference pro území Plzeňského kraje. Jedná se o novou platformu, jejímž cílem je zlepšit směřování a efektivitu čerpání finančních prostředků z evropských fondů. Jednání, které řídil hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs jako předseda RSK PK, se kromě regionálních aktérů zúčastnili také zástupci Ministerstva pro místní rozvoj.

Regionální stálé konference (RSK) vznikly postupně ve všech krajích České republiky na základě rozhodnutí ministryně pro místní rozvoj jako platformy, které mají při čerpání evropských prostředků napomoci naplnění tzv. územní dimenze. RSK pro území Plzeňského kraje (RSK PK) je složena z 18 členů, kterými jsou např. zástupci obcí a měst, kraje, města Plzně, neziskových organizací, místních akčních skupin, akademického sektoru či regionální hospodářské komory. RSK PK nebude rozhodovat o jednotlivých projektech, jejím hlavním úkolem bude sestavení a následné řízení tzv. Regionálního akčního plánu. Na základě tohoto plánu bude pak RSK PK dávat řídícím orgánům jednotlivých operačních programů svá doporučení k zacílení výzev tak, aby konkrétní výzvy byly již "šité na míru" potřebám regionu.

Na ustavujícím jednání byl zvolen místopředseda RSK PK a zástupce RSK PK v Národní stálé konferenci, kterým se stal náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner. Členové RSK PK dále schválili Statut a Jednací řád Regionální stálé konference pro území Plzeňského kraje a určili, že funkci sekretariátu bude vykonávat Odbor fondů a programů EU, Krajského úřadu Plzeňského kraje. Projednali taktéž první verzi Regionálního akčního plánu, na jehož zhotovení spolupracuje kraj s Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje, o.p.s. Příští jednání RSK PK je naplánováno na přelom února a března 2015.


Ustavující zasedání RSK PK