Rok 2015 – Rok průmyslu a technického vzdělávání

obrazek
01. června 2015 14:02, aktualizováno 13:02, Bc. Eva Mertlová

Při příležitosti vyhlášení roku 2015 Rokem průmyslu a technického vzdělávání uspořádal Plzeňský kraj ve středu 27. května 2015 v Techmanii Science Center Plzeň setkání představitelů Plzeňského kraje, škol, firem a sociálních partnerů.

V úvodu setkání vystoupil hejtman Václav Šlajs, který zdůraznil strojírenskou tradici našeho regionu a také podporu technického vzdělávání ze strany Plzeňského kraje. „Ke studiu technických oborů je třeba motivovat nejen žáky, ale zejména jejich rodiče," uvedl hejtman. Jeho slova potvrdil také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. „O kariéře a dalším směřování žáků rozhodují hlavně rodiče. Je proto například velmi důležité kariérní poradenství na základních školách, ale začít už se musí od škol mateřských, což v minulosti bylo zanedbáváno," řekl ministr.

Z úst prezidenta Svatzu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka zaznělo, že Česká republika byla a stále je na špičce v průmyslu, ale je třeba zlepšit řadu věcí. „Střední generace, která byla oporou většiny technických firem pomalu odchází je potřeba připravit generaci novou. Je třeba zavést polytechnickou výchovu v mateřských školách, vrátit zpět do výuky dílny a nebo redukovat počet vysokých škol," uvedl ve své řeči Hanák.Po vystoupení dalších hostů, kterými byli náměstek ministra  průmyslu a obchodu Jiří Koliba, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a ředitel Nadace Despositum Bonum Václav Kubata promluvil také ředitel Techmania Science Center Vlastimil Volák.

Spolupráce škol a firem funguje
Po představení projektů, které na podporu technického vzdělávání realizuje Plzeňský kraj, následovala prezentace výsledků spolupráce mezi středními školami a jednotlivými firmami. Svoje zkušenosti přednesli zástupci následujících společností a škol: Střední půmyslová škola Tachov Světce  a firma GRAMMER CZ Tachov, Střední odborné učiliště Domažlice a firma GERRESHEIMER Horšovský Týn, spol. s.r.o., Střední průmyslová škola strojnická a SOŠ prof. Švejčara, Plzeň a firma STREICHER, spol. s.r.o.; Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, a firma OKAL CZ, s.r.o. Nezvěstice; Střední odborné učiliště elektortechnické, Plzeň a firma K+B Elektro a firma MURR cz, S.R.O. Stod.

Rok 2015 Rokem průmyslu a technického vzdělávání vyhlásil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Hlavním záměrem Roku průmyslu a technického vzdělávání 2015 je především zvýšení zájmu veřejnosti o průmysl a technické obory. Předpokládá se prosazení koncepčních a systémových změn v oblasti technického vzdělávání. Snahou je podpořit zájem žáků, rodičů i celé veřejnosti o řemesla, změnit postupně pohled na průmysl jako na moderní součást ekonomiky 21. století.

Výsledkem aktivit Plzeňského kraje na podporu technického vzdělávání a spolupráce středních škol se zaměstnavatelskými firmami je zvyšující se zájem o obory zaměřené na strojírenství

Mapování situace na trhu práce, plánování potřeb absolventů jednotlivých, především technicky zaměřených oborů a koordinace stávajících aktivit – to byl jeden z důvodů pro vznik Komise pro technické vzdělávání v Plzeňském kraji. V komisi jsou zastoupeny organizace a instituce, které mohou aktivně ovlivňovat situaci v oblasti podpory odborného technického vzdělávání.

V roce 2014 byl Plzeňským krajem založen Nadační fond "Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji".  Nadační fond byl založen i na popud velkých firem a podniků, které se v současné době potýkají s nedostatkem kvalifikovaných odborníků.  Hlavním účelem založeného Nadačního fondu je podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji směřující ke zvýšení zájmu žáků základních škol o studium na technicky zaměřených středních školách. Zájem o technicky zaměřené obory bude podporován prostřednictvím cílených informačních kampaní, zlepšováním úrovně vybavení vzdělávacích zařízen, popularizací řemeslných a rukodělných kroužků na základních školách.

Aktivity Plzeňského kraje na podporu technického vzdělávání:

  • soutěž „Řemeslo má zlaté dno“
  • program „Motivace pro technické vzdělávání mládeže v Plzeňském kraji“
  • Technická olympiáda Plzeňského kraje ve spolupráci se ZČU v Plzni
  • předávání sad ručního nářadí žákům I. ročníků tříletých technických oborů
  • opatření pro zvýšení zájmu žáků o vzdělávání v oborech zakončených výučním listem
  • soutěže v odborných dovednostech
  • odborné řemeslné kempy pro talentované žáky
  • dny otevřených dveří na středních školách
  • realizace projektu: „Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji“


Fotogalerie: