Senior residence Terasy rekapituluje druhý rok své existence

obrazek
25. června 2014 11:24, aktualizováno 10:24, Mgr. Jana Filípková

9. července 2014 uplynou dva roky od zahájení provozu domova pro seniory Senior residence Terasy. Při této příležitosti, byť se jedná teprve o druhé výročí založení, na Terasách oslavovali i bilancovali.

Bilancování vychází ze základního poslání a cílů, které si na začátku provozu vedení domova stanovilo, a tím je především spokojenost obyvatel domova a jejich rodin, snaha co nejvíce přiblížit pobyt v Senior residence Terasy domácímu prostředí.

Přesvědčit se o spokojenosti klientů přišel také radní Plzeňského kraje pro sociální věci Zdeněk Honz. Zajímal se o názor vedení domova na připravované změny zákona 108/2006 Sb. o sociálních službách, na změnu inspekční činnosti a financování sociálních služeb, ale nejvíce času věnoval rozhovorům s klienty. „Bylo to příjemné povídání a jsem rád, že jsem slyšel jen samá slova chvály“, říká Zdeněk Honz, který se osobně přesvědčil, že „klienti jsou spokojeni, jak s přístupem zaměstnanců, připravovaným programem, tak i s kuchyní.“

A jaký mají na Terasách návod, jak tohoto náročného cíle dosáhnout? Především musí dobře fungovat pracovní tým, který je podporován vedením domova, aby panovala pozitivní atmosféra. Všichni zaměstnanci a obyvatelé domova se navzájem dobře znají, obyvatelé mají k pracovníkům domova důvěru a cítí se v bezpečí, mají jistotu, že jejich starosti a potřeby jsou důležité. Velký podíl na úspěchu patří také spolupráci s rodinami klientů.

Většina kulturních programů je určena nejen obyvatelům, ale zváni jsou i rodinní příslušníci a přátelé. Stejně tak tomu bylo i při oslavě druhého výročí. Při odpoledním programu vystoupily dívky z bolevecké základní školy v Plzni. O hlavní zážitek se postaral folklórní soubor JISKRA 58 z Plzně. Členové souboru vystupují v domově bez nároku na honorář pravidelně a jejich vystoupení v červnu a před vánocemi se stalo již krásnou tradicí. Navíc z vystoupení, které je nejen na vysoké profesionální úrovni, ale také plné empatie a radosti, je vidět, že na Terasách hrají, zpívají a tančí opravdu rádi. Společný podvečer plný písní a tance si všichni přítomní užili, zpívalo celé publikum.

 

V současné době na území Plzeňského kraje funguje celkem 24 domovů pro seniory, z nichž 9 zřizuje Plzeňský kraj.

 

Fotogalerie: