Senioři debatovali s hejtmanem

obrazek
14. října 2014 10:09, aktualizováno 09:09, Mgr. René Zeithaml

Ke společnému setkání pozval hejtman Václav Šlajs zástupce Svazu důchodců ČR, Krajské rady Plzeňského kraje. Senioři se s hejtmanem setkali v sále Krajského úřadu Plzeňského kraje ve středu 8. října 2014. Tématem diskuze bylo jak představení činnosti svazu, tak také možnosti, které dnešní senioři mají a co by bylo možné zlepšit.

Setkání se zástupci svazu důchodců se kromě hejtmana Václava Šlajse zúčastnila také náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková a radní Jaroslav Šobr. V úvodu hejtman krátce zmínil srovnání Plzeňského kraje s ostatními regiony a vyzdvihl skutečnost, že náš kraj je jeden z nejbezpečnějších v České republice.

„Senioři jsou důležitou součástí naší společnosti a společnost by se měla o seniory postarat tak, aby žili plnohodnotný život. Plzeňský kraj se snaží dle svých možností aktivity seniorů maximálně podporovat," uvedl Václav Šlajs.

Pozvání hejtmana ocenila předsedkyně Svazu důchodců ČR, Krajské rady Plzeňského kraje Bohumila Šmolíková, která zároveň představila tuto organizaci: „Celkem sdružujeme asi 1.900 osob, jejichž věk je kolem osmdesáti let. Všichni členové se do aktivit zapojují dle podmínek, které ve svém okolí mají. Zmínit musím dobrou spolupráci s městskými obvody, kde svazy působí."

Bohumila Šmolíková dále zmínila aktivity, které svaz pořádá nebo organizuje, od besed, exkurzí až po výlety nebo přednášky pro seniory. Jednotliví zástupci místních organizací uvedli konkrétní akce, jako například divadelní představení pro děti mateřských škol, které senioři pravidelně připravují. Sulkovští důchodci dokonce navázali spolupráci s německými sousedy.

V závěru setkání radní Jaroslav Šobr poděkoval přítomným za to, že díky jejich aktivnímu přístupu přilákají další seniory, umožňují jim scházet se s ostatními a udržovat tak plnohodnotný život i v pokročilejším věku.

Fotogalerie: